U trendu

Kina osniva novu grupu nacionalnih parkova

Kina će osnovati novu grupu nacionalnih parkova, uključujući Huanghekou, Ćijanđiangjuan-Bajšanzu i Kalamajli, na stabilan i uredan način, izjavio je Guan Džiou, šef Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake (Uprava nacionalnog parka).

Tokom obraćanja na drugom Forumu nacionalnih parkova u Siningu, glavnom gradu severozapadne kineske provincije Ćinghai, Guan je u subotu rekao da je Kina usvojila najstrože mere za jačanje zaštite autentičnosti i integriteta ekosistema i za promovisanje stalnog unapređenja ekoloških funkcija, prenela je Sinhua.

Kineski nacionalni parkovi su specifična kopnena ili morska područja čija je osnovna namena očuvanje nacionalno reprezentativnih prirodnih ekosistema zemlje i ostvarivanje naučne zaštite i racionalnog korišćenja prirodnih resursa.

Kina je 2021. osnovala prvu grupu nacionalnih parkova, sa zaštićenom površinom od 230.000 kvadratnih kilometara. Ovi parkovi, među kojima su Nacionalni park Sanđiangjuan, Nacionalni park Džinovska panda, Nacionalni park tigra i leoparda severoistočne Kine, Nacionalni park tropskih prašuma Hainan i Nacionalni park Vujišan, dom su za gotovo 30 odsto ključnih kopnenih vrsta divljih životinja u zemlji.

Nakon uspostavljanja prve grupe nacionalnih parkova, više od 390 rudnika je zatvoreno, a ugašeno je i gotovo 100 malih hidroelektrana, rekao je Guan.

„Park Sanđiangjuan je ostvario potpunu zaštitu izvora reke Jangce, Žute reke i reke Lančang i populacija tibetanskih antilopa se oporavila na preko 70.000 jedinki. U Nacionalnom parku Džinovska panda više od 70 odsto divljih pandi je pod dobrom zaštitom“, dodao je zvaničnik.

Guan je naveo da će biti uloženi napori na promociji zaštite na visokom nivou i olakšavanju proglašenja zakona o nacionalnim parkovima, i dodao da će Kina takođe povećati primenu novih tehnologija, izgraditi platformu za praćenje vrhunskih naučnih istraživanja i ojačati kapacitete upravljanja nacionalnim parkovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar