U trendu

Kina pozdravlja odluku Naurua da prekine diplomatske veze sa Tajvanom

Kina ceni i pozdravlja odluku vlade Republike Nauru da prizna princip jedne Kine, da prekine  diplomatske veze sa Tajvanom i da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Kinom, prenosi Kineska medijska grupa (CMG) izjavu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Izjava portparolke je usledila nakon što je vlada Republike Nauru prethodno zvanično objavila odluku da na svetu postoji samo jedna Kina, da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja celu Kinu.

To je ono što je potvrđeno u Rezoluciji 2758 Generalne skupštine UN-a i to je preovlađujući konsenzus međunarodne zajednice, rekla je portparolka.

Kina je uspostavila diplomatske odnose sa 182 zemlje na osnovu principa jedne Kine. Odluka vlade Naurua o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kinom još jednom pokazuje da je princip jedne Kine pravac u kom se globalno mišljenje kreće i gde se luk istorije savija, rekla je portparolka.

Kina je spremna da radi sa Nauruom na otvaranju novih poglavlja bilateralnih odnosa na osnovu principa jedne Kine, rekla je portparolka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar