U trendu

Kina poziva kosovske vlasti da prestanu sa eskalacijom tenzija

Kineski izaslanik u UN pozvao je kosovske vlasti da prekinu unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Eskalacija tenzija na severu Kosova u poslednjem periodu i često nasilje i bezbednosni incidenti na terenu su zaista zabrinjavajući“, rekao je Fu Kung, stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama. 

„Plan kosovskih vlasti da ukine srpsku valutu i nasilne pretrage usmerene na lokalne Srbe ozbiljno su poremetili normalan život srpske zajednice i dovode do tenzijama“, kazao je Fu na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, u ponedeljak u Njujorku, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Fu je u Savetu bezbednosti pozvao kosovske vlasti da ponište nerazumne odluke i prekinu unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom važan je deo Briselskog sporazuma iz 2013. Kosovske vlasti su se u tom pogledu izričito obavezale i trebalo bi da to ispoštuju. Kina se nada da će Evropska unija podržati neutralnost, nepristrasnost i pravdu u svom posredovanju“, rekao je.

„Stav Kine o Kosovu bio je dosledan i jasan. Kina podržava sporazumno rešenje u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Tokom ovog procesa suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti poštovati“, dodao je.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.