U trendu

Kina priprema nove mere za dodatno privlačenje stranih investicija

Kina će lansirati nove mere za privlačenje i maksimalizaciju stranih investicija, saopštio je nacionalni ekonomski planer Kine.

Plan će se fokusirati na unapređenje prekograničnih investicija i proširenje institucionalnog otvaranja, s posebnim naglaskom na skraćivanje negativne liste za pristup stranih investicija kineskom tržištu.

Prema planu, ograničenja stranih ulaganja u sektor proizvodnje će biti u potpunosti uklonjena, dok će biti promovisana međunarodna industrijska investiciona saradnja.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme Kine takođe planira da ukloni sve vidove nepravilnih ograničenja radi jednake konkurencije.

Ministarstvo trgovine će raditi za realizaciji mera i blagovremeno objavljivati informacije o napretku u područjima koja strane kompanije najviše zanimaju. To uključuje vladinu nabavku, izradu standardizacije i investicione olakšice.

Navedeno ministarstvo se priprema i za sprovođenje pravila o prekograničnim tokovima podataka, koja je odredio kineski regulator za nadzor nad sajber prostorima.

Uprkos smanjenju iskorišćenih stranih investicija za osam odsto u 2023. godini, Kina je videla značajno povećanje broja novoosnovanih inostranih preduzeća, koji je dostigao 53.766.

Realni iznos iskorišćenih stranih investicija u Kini u prošloj godini ipak ostaje na visokom nivou i iznosio je 1,13 biliona juana (160 milijardi američkih dolara).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar