Kina u oktobru prvi put domaćin Svetskog kongresa o zaštiti intelektualne svojine

Kina će u oktobru biti domaćin Svetskog kongresa Međunarodne asocijacije za zaštitu intelektualne svojine (AIPPI), prvi put od osnivanja te asocijacije pre 127 godina.

Očekuje se da će događaj, koji će se održati od 19. do 22. oktobra u gradu Hangdžou, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđiang, privući 1.500 delegata iz preko 80 zemalja i regiona, rekao je Džao Ping, portparol Kineskog saveta za unapređenje međunarodne trgovine, prenosi Sinhua.

Činjenica da je Kina domaćin Svetskog kongresa AIPPI 2024. odražava međunarodno priznanje njene posvećenosti zaštiti intelektualne svojine (IP), rekao je Džao, napominjući očekivanja da će ovaj događaj podstaći razmenu i saradnju Kine i međunarodne zajednice u oblasti zaštite intelektualne svojine.

Kina je konstantno jača zaštitu intelektualne svojine kako bi podstakla inovacije i izgradila poboljšano poslovno okruženje.

Zahvaljujući solidnim naporima da se suzbije kršenje prava intelektualne svojine, Kina je prijavila snažan rast kako broja patenata tako i trgovine intelektualnom svojinom tokom poslednjih godina.

Kina je imala oko 4,02 miliona važećih domaćih patenata za pronalaske do kraja 2023. godine i prva je zemlja na svetu koja je prešla granicu od četiri miliona.

Od 2013. do 2023. prosečna godišnja stopa rasta ukupne kineske trgovine autorskim pravima za intelektualnu svojinu iznosila je 9,4 odsto. Prošle godine,  ukupan obim trgovine autorskim pravima za intelektualnu svojinu u Kini dostigao je 53,7 milijardi američkih dolara.

AIPPI je jedna od prvih nevladinih međunarodnih organizacija za intelektualnu svojinu. Svetski kongres AIPPI se održava svake godine i postao je jedan od najposećenijih i najuticajnijih skupova u oblasti intelektualne svojine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.