U trendu

Kina uvodi olakšice za putovanja građana u inostranstvo

Nacionalna imigraciona uprava Kine (NIA) najavila je niz uredbi kojima će se građanima olakšati putovanje inostranstvo, a nova pravila će stupiti na snagu 6. maja.

Prema novoj politici, građani stariji od 16 godina, osim državnih službenika i aktivnih vojnika, u 20 pilot gradova, uključujući Peking i Šangaj, moći će da obnove i ponovo koriste svoje pasoše, kao i putne isprave za region Hongkonga, Makaoa i Tajvana putem onlajn platforme.

Stanovnici kineskog kopna koji podnesu zahtev za višestruki ulazak u Hongkong i Makao zbog posla mogu da koriste pametnu opremu kako bi dobili odobrenje za brz pristup. Pored toga, trajanje boravka nosilaca poslovnih odobrenja u Hongkongu i Makau biće produženo sa sedam na 14 dana.

Peking i Šangaj biće uključeni u politiku davanja odobrenja za više ulazaka koji će važiti od jedne do pet godina za šest određenih kategorija talenata za putovanje u Hongkong i Makao, sa trajanjem boravka manjim od 30 dana za svako putovanje.

Pored toga, stanovnicima kopna biće izdata nova vrsta višestrukog odobrenja za putovanje u Makao u svrhu učešća na izložbama, medicinskom tretmanu i izvođačkim umetničkim aktivnostima.

Novi niz uredbi je od velikog značaja za unapređivanje dobrosusedstva ljudi, podsticanje tržišne vitalnosti, optimizaciju poslovnog okruženja i pomoć u oblikovanju otvorene ekonomije na višem nivou, izjavio je zvaničnik administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.