U trendu

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji opovrgava navode medija o stranim investicijama

Portparol kineske ambasade u Velikoj Britaniji u ponedeljak je opovrgao medijske izveštaje „pojedinih britanskih medija“ o stranim investicijama u Kini, nazivajući ih „pristrasnim i da im nedostaje profesionalnosti i preciznosti“.

Portparol je to dodatno objasnio putem različitih podataka koje je objavilo Ministarstvo trgovine Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Podaci pokazuju da u 2023. godini stvarna upotreba direktnih stranih investicija u Kini iznosi 163,3 milijarde dolara, što je treći najviši iznos u istoriji posle 2021. i 2022. godine.

Širom zemlje bilo je 53.766 novoosnovanih preduzeća koja investiraju u inostranstvo, što je povećanje od 39,7 procenata na godišnjem tržištu. Visokotehnološke industrije čine 37,4 procenta među stranim investicijama, što je novi rekord.

U međuvremenu, preduzeća iz zemalja kao što su Francuska, Velika Britanija, Holandija i Švajcarska nastavljaju da povećavaju svoje investicije u Kini, a stvarne investicije su porasle za 84,1 odsto, 81,0 odsto, 31,5 odsto, odnosno 21,4 odsto u 2023.

Portparol navodi da je nerazumno doći do zaključka da „strane investicije beže iz Kine“ po ciframa od godinu dana bez razmatranja oscilacija.

Dok se kineska ekonomija zagreva, Kina, kao jedina zemlja sa svim industrijskim kategorijama, nastaviće da pruža punu podršku preduzećima sa jakim industrijskim strukturama i mogućnostima integracije, kao i visokokvalitetnom radnom snagom, rekao je portparol.

„Kada je reč o potrošnji, Kina je tržište koje se ne može lako ignorisati, Kina je obećala da će ubrzati svoju politiku otvaranja i uverena je u privlačenje većeg broj stranih investicija“, zaključio je portparol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.