U trendu

Kineski kamiondžija pohvaljen jer je sprečio veću pogibiju pri odronjavanju auto-puta

Kinez, vozač kamiona, pohvaljen je danas  i nagrađen jer je preprečio svoje vozilo preko auto-puta i sprečio da se više automobila prevrne niz padinu pošto se odronio deo kolovoza na planinskom delu pri čemu je poginulo 48 ljudi.

Vang Sjangnan je u sredu vozio auto-putem u provinciji Guangdong, vitalnom ekonomskom čvorištu u južnoj Kini. Dva sata posle ponoći je video nekoliko vozila koja mu voze u susret, „naopako“ – u suprotnom smeru auto-puta s četiri trake, a jedan kolega vozač ga je ubrzo obavestio o odronjavanju – preneli su lokalni mediji.

Vang, bivši vojnik, odmah je preprečio svoj kamion i blokirao jednu stranu auto-puta, zaustavivši desetine vozila da odu u opasnost –  rekao je Vang, prenosi „Điupai Njus“. Njegova supruga je izašla iz kamiona da bi upozorila druge vozače.

„Nisam previše razmišljao. Samo sam hteo da zaustavim vozila“ – rekao je Vang za kinesku novinsku kuću.

Vang je dobio i priznanje Kineske fondacije za razvoj radnika koja je objavila da mu je u partnerstvu s jednom kompanijom za proizvodnju automobila dodelila 10.000 juana (1.414 dolara). Dobrotvorni projekat povezan s tehnološkim gigantom „Alibaba Group Holding“ takođe je dao toliki iznos novca Vangu – piše list „Dahe Daily“. Vang je za novine rekao da će dati novac porodicama žrtava udesa.

Lokalni mediji su takođe javili da je još jedan čovek stao na put da bi sprečio automobile da nastave ka mestu koje se odronilo.

Nesreća se dogodila posle mesec dana obilne kiše u Guangdongu. Neka od 23 vozila koja su pala s puta u duboku jarugu su se zapalila.

Oko 30 ljudi je u bolnicama, od kojih je jedan u teškom stanju.

Danas je gradska vlada Meizhoua u Guangdongu navela u saopštenju da će vlasti proveriti stanja auto-puteva, pruga i puteva u planinskim oblastima. Tim na čelu sa guvernerom pokrajine istražuje uzrok odrona – preneo je Southcn.com.

Kineska vlada je svog potpredsednika poslala da nadgleda popravku i tražila bolje mere bezbednosti posle poziva predsednika Sija Đinpinga i zvaničnika Komunističke partije Broj dva, premijera Li Ćjanga da se brzo istraži nesreća.

Slanje na mesto odrona potpredsednika Vlade Žanga Guokinga koji je član i jednog od vodećih tela vladajuće Komunističke partije, ilustruje zabrinutost zbog mogućeg odgovora javnosti na najnoviji u nizu smrtonosnih problema s infrastrukturom u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.