U trendu

Koalicija: Usvajanje medijskih zakona pokazuje da Srbija selektivno prihvata evropske vrednosti

Koalicija za slobodu medija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ocenili su da današnje usvajanje dva medijska zakona u Skupštini Srbije, bez prihvatanja amandmana koje su te NVO ranije podnele, pokazuje da Srbija „i dalje selektivno prihvata evropske vrednosti“.

U saopštenju su upozorili da zakoni o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima „dozvoljavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije“, čime se kako su naveli, omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem.

„Kompanija Telekom, kojoj je sada i zvanično legalizovano vlasništvo u medijima, druga je na listi koja broji više od 800 organa vlasti koji nisu postupili ni nakon donetog rešenja Poverenika sa 63 neizvršena rešenja. Ovo za firmu koja je u vlasništvu građana i građanki Srbije predstavlja vrlo upitan nivo transparentnosti“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana zbog čega to telo „može da nastavi da žmuri na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže računa nikome“.

„Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama niti obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane“, naveli su iz Koalicije za slobodu medija i organizacije CRTA.

Zahvalili su građanima koji su potpisali juče pokrenutu peticiju „protiv državne kontrole u medijima“ a kojih je po navodima tih NVO, bilo više od 7.000 do momenta izglasavanja dva medijska zakona.

„Nadamo se da će neka nova Vlada i Skuština imati više sluha i ispraviti današnju grešku, a do tada pozivamo nadležno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da uspostavi dodatne pravne garancije. Garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom neće ugroziti raznovrsnost medijskog sadržaja, izražavanje različitih ideja i mišljenja, ugroziti ureživačku politiku medija, ali i napraviti neravnopravne uslove na medijskom tržištu i tržištu oglašavanja u medijima“, stoji u saopštenju. Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar