U trendu

Kolumbijska vojska traga za herojskim psom koji je pomogao nalaženje dece u džungli Amazonije

Moćne njuške i šiljatih ušiju, Vilson je postao nacionalni heroj u Kolumbiji kada je pomogao vojsci da nađe četvoro dece starosedelaca koja su preživela avionsku nesreću i izgubljena u džungli Amazonije preživela 40 dana.

Otisci šapa tog vojno obučenog psa tragača doveli su ovog meseca spasioce do dece. Ali belgijski ovčar je nestao tokom potrage i sada je i sam meta sofisticirane spasilačke operacije koja je počela ubrzo pošto je četvoro  preživele dece odletelo helikopterom za Bogotu.

Kolumbijska vojska je saopštila da je ostavila 70 vojnika u gustom pojasu džungle oko mesta nesreće da traže svog voljenog psa tragača. A njihovi komandiri su se zakleli da neće napustiti tu udaljenu teško prohodnu oblast dok se vojnici ne vrate kući s psom.

Prošlo je mesec dana otkako se dvogodišnji Vilson izgubio u prašumi i teško je znati da li je živ. Ali spasavanje psa tragača podiglo je duhove Kolumbijaca i dodalo dirljivo uzbuđenje priči o preživljavanju dece koja je obišla svet.

„Za nas je bila čast što je naš pas pomogao da nađemo tu decu“, rekao je narednik Luis Fernando Senja, komandant kinološke škole u Bogoti u ​​kojoj je Vilson obučlavan 14 meseci.

„Ako ga nađu, bila bi to odlična vest za zemlju i za našu decu“, rekao je Senja.

Vilson je na Kinološkoj akademiji „diplomirao“ u februaru i odveden je u vazduhoplovnu bazu Tolemaida, gde se pridružio kolumbijskim specijalnim snagama. Vilson i još četiri psa tragača odvedena su u prašumu u maju da bi našli jednomotorni avion „cesna“ koji se srušio sa četvoro dece i troje odraslih, a odrasli su kasnije nađeni mrtvi.

Kada je mali avion nađen, a potraga je shvatila da su deca živa, Vilsonov rukovodilac mu je dao nešto odeće da onjuši, da nađe decu.

Pas tragač se izdvojio iz grupe spasilaca 18. maja, pošto je odjurio u šumu prateći miris. Deset dana kasnije, vojska je našla otiske stopala dece pored otisaka njegovih šapa. Ti tragovi su im pomogli da se približe oblasti gde su deca nađena 9. juna, rekao je general Pedro Sančes koji je predvodio akciju spasavanja.

„Deca su razgovarala s nama i potvrdila da je pas bio s njima dva ili tri dana“, rekao je Sančes za kolumbijski Radio V.

Deca se i dalje oporavljaju u bolnici i nisu još razgovarala s novinarima. Ali nedavno je 13-godišnja Lesli Mukutuj, koja je najstarije dete u grupi, nacrtala prašumu na kojoj je i pas boje kafe, koji liči na Vilsona.

Prošle nedelje kolumbijska vojska je saopštila da je helikopterom prevezla dve ženke u teranju do područja oko mesta nesreće, u nadi da će namamiti Vilsona prema grupi koja traga za njim. Hrana je takođe postavljena za psa na nekoliko tačaka oko mesta nesreće, kao i odeća koja pripada njegovom vodiču, uz nadu da će njen miris moći da odvede Vilsona nazad na sigurno.

Vilsonovo ime je postalo popularan „hešteg“ na sajtovima društvenih medija, a njegovi ljubitelji objavljuju poruke koje pozivaju vojsku da nastavi potragu.

U Kinološkoj akademiji u Bogoti Vilsonovi prijatelji su rekli da je odlično obučen i da je navikao da savladava fizičke prepreke. Ali na kraju će morati da se osloni na svoje instinkte da bi preživeo.

„Veoma je energičan i uvek se isticao snagom, energijom i jakim temperamentom“, rekao je Elvis Poras, trener koji je pomogao u odgajanju Vilsona i radio s njim dok nije „diplomirao“ na akademiji početkom ove godine.

„On je daleki rođak vukova, pa se nadam da će mu njegov lovački instinkt pomoći da preživi“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar