Komitet ministara SE razmatra kako da nastavi proces u vezi s prijemom Kosova

Komitet ministara Saveta Evrope je poฤelo raspravu o pitanju prijema Kosova u tu organizaciju i razmatra kako da nastavi taj proces, reฤeno je danas na konferenciji za ลกtampu posle sastanka Komiteta u Strazburu.

Premijerka Litvanije Ingrida ล imonite je, odgovarajuฤ‡i na pitanje novinara o zahtevu Kosova za ฤlanstvo u Savetu Evrope, rekla da to nije pitanje da li ฤ‡e biti primljeno nego kada.

„To nije pitanje da li, nego kada. Proces ฤ‡e se nastaviti“, rekla je premijerka Litvanije, koja je danas preuzela predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope.

Ministarka spoljnih poslova Lihtenลกtajna Dominik Hasler rekla je da je na danaลกnjoj sednici Komiteta Kosovo nekoliko puta pomenuto u izlaganjima ministara.

„Komitet ministara je veฤ‡ poฤelo raspravu o tom pitanju i trenutno razmatra kako da nastavi“, rekla je Hasler, ฤija je zemlja predsedavala Komitetu ministara SE proteklih ลกest meseci.

Ona je rekla da je Komitet primio pismo Parlamentarne skupลกtine SE o preporuci za prijem Kosova i da je predsedniลกtvo Lihtenลกtajna uฤinilo sve ลกto je moglo da se napreduje u tom procesu zajedno sa svim zemljama ฤlanicama.

Parlamentarna skupลกtina SE je sredinom aprila usvojila preporuku o prihvatanju prijave Kosova za ฤlanstvo u toj organizaciji, o ฤemu konaฤnu odluku donosi Komitet ministara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.