U trendu

Komitet ministara SE razmatra kako da nastavi proces u vezi s prijemom Kosova

Komitet ministara Saveta Evrope je počelo raspravu o pitanju prijema Kosova u tu organizaciju i razmatra kako da nastavi taj proces, rečeno je danas na konferenciji za štampu posle sastanka Komiteta u Strazburu.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je, odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rekla da to nije pitanje da li će biti primljeno nego kada.

„To nije pitanje da li, nego kada. Proces će se nastaviti“, rekla je premijerka Litvanije, koja je danas preuzela predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope.

Ministarka spoljnih poslova Lihtenštajna Dominik Hasler rekla je da je na današnjoj sednici Komiteta Kosovo nekoliko puta pomenuto u izlaganjima ministara.

„Komitet ministara je već počelo raspravu o tom pitanju i trenutno razmatra kako da nastavi“, rekla je Hasler, čija je zemlja predsedavala Komitetu ministara SE proteklih šest meseci.

Ona je rekla da je Komitet primio pismo Parlamentarne skupštine SE o preporuci za prijem Kosova i da je predsedništvo Lihtenštajna učinilo sve što je moglo da se napreduje u tom procesu zajedno sa svim zemljama članicama.

Parlamentarna skupština SE je sredinom aprila usvojila preporuku o prihvatanju prijave Kosova za članstvo u toj organizaciji, o čemu konačnu odluku donosi Komitet ministara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.