Konačni rezultati GIK Niš: Naprednjacima 30 mandata, Ruskoj stranci jedan, opoziciji 30

Gradska izborna komisija saopštila je danas konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša i po broju mandata koje su dobile izborne liste ovi rezultati identični su preliminarnim rezultatima, odnosno pobedu u Nišu odnela je Srpska napredna stranka uz pomoć Ruske stranke.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, prema konačnim rezultatima GIK, dobila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ dobila je 10 mandata, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata, a Ruska stranka jedan mandat.

Predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević kazala je da su ukupni, odnosno konačni rezultati izbora proglašeni na sednici koju je GIK danas održala.

„Protiv ovog ukupnog izveštaja o rezultatima izbora podnosilac prograšene izborne liste i birači mogu podneti prigovor ili žalbu u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izvešaja na internet prezentaciji Republičke izborne komisije“, izjavila je Milićević na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima Gradska izborna komisija, ukoliko nema određenih pravnih sredstava, u roku od sedam dana od objavljivanja na interenet prezentaciji RIK donosi rešenje o dodeli mandata.

„Ukoliko podnesu žalbu mi dajemo odgovor na žalbu u roku od 24 časa. Više nema obraćanja sudu. Nakon toga može da se krene sa konstituisanjem Skupštine grada“, izjavila je Milićević.

Ona je odbila da komentariše krivične prijave koje je opozicija podnela protiv nje i predsednika biračkog odbora, a nije odgovorila ni na pitanje koje se odnosilo na preliminarne rezultate po kojima je opozicija u Nišu osvojila 3.332 glasa više od vladajuće koalicije.

„Ne bih da komentarišem krivične prijave. Apsolutno su neke neistine iznesene, ali sada ne bi o tome. Ne znam zaista o čemu se govori na televiziji, bavim se isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom. Viši sud kao krajnja instanca potvrdio sve naše odluke“, istakla je ona.

Milićević je negirala da je bilo pritisaka na članove Gradske izborne komisije u donošenju odluka i zapitala zašto bi tih pritisaka uopšte bilo.

Ovo je, dodala je, jako ozbiljan posao gde morate da bude politički neutralni.

„Ono što je meni zanimljivo je to što, kada smo vršili uvid u birački materijal kao petočlana komisija, izveštaje o kontroli zapisnika potpisali su i članovi i ispred opozicionih stranaka, a posle su glasali protiv rešenja po prigovoru“, kazala je Milićević.

Ona je negirala da je bilo prepravljanja glasova u zapisniku sa biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana.

„Mi nemamo drugi zapisnik, rešili smo te nedoumice, vršili smo uvid u izborni materijal i apsolutno nikakvih nepravilnosti nije bilo. Taj zapisnik je okačen na internet prezentaciji Republičke izborne komisije. Nema prepravljenog i originalnog“, izjavila je Milićević.

Kako je kazala, zapisnici sa biračkih mesta rade se u šest primeraka, prvi primerak originalni dolazi kod Gradske izborne komisije, drugi je okačen na biračkom mestu, ostala četiri zapisnika dobijaju stranke koje su osvojile najveći broj glasova.

„Ne želim da o tome diskutujem. Sud je doneo konačne odluke i potvrdio da su naše odluke apsolutno u skladu sa zakonom, da nije bilo apsolutno nikakvih nepravilnosti. Postoji samo originalni zapisnik koji je došao u GIK“, naglasila je Milićević.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Nišu je pravo glasa na izborima održanim 2. juna imalo 226.268 građana Niša, a na izbore je izašlo 111.170 birača.

Glasalo je ukupno 111.112 ljudi, broj nevažećih glasačkih listića je 1.875, a nevažećih 109.237.

Predstavnici četiri opozicione izborne liste koje su prešle cenzuz kao validne rezultate izbora smatraju one objavljene u izbornoj noći po kojima je opozicija osvojila 3.332 glasa više od vladajuće koalicije.

Po tim rezultatima koaliciji okupljenoj oko naprednjaka pripada 30 mandata, a opoziciji 31 mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.