U trendu

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana za danas

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, na osnovu rezultata decembarskih izbora, zakazana je za danas, s početkom u 10.00.

Iz gradske uprave je sinoć saopšteno da je tu sednicu zakazao predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, koji je i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Šapić prethodno nije želeo da potvrdi da li SNS, ima većinu ili ne, te najavio da će se obratiti novinarima uoči početka te sednice, dok je predstavnik Zeleno levog fronta Dobrica Veselinović najavio da će, ako SNS bude imala većinu, biti sprečeno formiranje vlasti, „jer je to prekrajanje izborne volje“.

U saopštenju gradske uprave piše da je, pored izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika na dnevnom redu i izbor predsednika Skupštine grada Beograda i njegovog zamenika.

Predlog rešenja o postavljenju sekretara Skupštine grada Beograda, kao i o postavljenju njegovog zamenika, te Predlog rešenja o izboru članova gradske administrativno-mandatne komisije, takođe su na dnevnom redu, piše u saopštenju.

Gradska skupština broji 110 odbornika a SNS i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva za formiranje vlasti.

Lista „Mi glas iz naroda“ osvojila je šest mandata ali se, po ranijim izjavama njenih predsednika, podelila na tri dela, od kojih svaki ima po dva odbornika.

Proevropska opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ ima 43 odbornika, a koalicija „NADA“, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) njih sedam.

Zbog nedostatka kvoruma, izazvanog nedolaskom odbornika vlasti i liste „Mi Glas iz naroda“, 19. februara je konstitutivna sednica gradskog parlamenta odložena za 1. mart.

Uoči njenog početka odbornici liste „Srbija protiv nasilja“ su istakli transparente kojom ukazuju na izbornu krađu – „Kradja neće proći“, „Pokrali ste vlast“, „Beograd vas neće“.

Šapić je juče, upitan da li je među onim članovima SNS koji vrše pritisak na predsednika SNS Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da većina ipak bude formirana, naveo da nije, i da će sve biti završeno do 3. marta, kada ističe zakonski rok za konstituisanje skupštine grada.

„Ako SNS bude imala većinu u beogradskom palamentu, mi ćemo sprečiti sednicu i formiranje vlasti, jer je to prekrajanje izborne volje“, rekao je juče za televiziju N1 Veselinović.

Veselinović, čiji ZLF je deo koalicije „Srbije protiv nasilja“ je kazao da će to „biti demokratski otpor“.

„Imamo spektar alata, mogućnosti i performansa koje ćemo sutra upotrebiti ….Poštovaćemo instituciju u kojoj se nalazimo ali verujte, imamo plan. I uspećemo u svojoj nameri“, rekao je Veselinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar