U trendu

Kovačević:EXPO 2027 ima smisla samo ako uvozna roba bude zamenjena domaćom kvalitetnom proizvodnjom

Organizovanje specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu će imati efekta za Srbiju samo ako uvozna roba bude zamenjana kvalitetnom domaćom proizvodnjom, ocenio je danas predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević.

„Vlast u Srbiji jako je malo ili gotovo ništa ulagala u domaću autohtonu industriju, pa zato sumnjam u veliku korist za domaće kompanije od buduće manifestacije EXPO 2027“, naveo je Kovačević u saopštenju.

Dodao je da još nije kasno da se strategija sa uvozne promeni na izvoznu i dostigne „makar neki status da bi EXPO 2027 za srpske privrednike imao značajnu vrednost“.

Po oceni Kovačevića, „srpska privreda u ekonomskom kanceru jer je duboko zavisna od uvoza“.

„Više od 50 odsto prihoda u budžet pristiže od naplate akciza i PDV-a na granici, što je katastrofalno. Zato smo žrtva, i po pitanju uvoza, inflacije jer je prevelika zavisnost srpskog društva od tuđih roba čije cene neprestalno rastu“, naveo je Kovačević.

Predsednik Nove D2SP istakao je da je „jako važna sledljivost u ekonomskoj strategiji svake ozbiljne zemlje“.

„Prvo se grade domaće fabrike koje će izazvati tražnju za kvalitetnim proizvodima na sopstvenom tržištu, a tek onda, nakon potvrde kvaliteta, treba traziti šansu u izvozu kakve nude eksportne manifestacije. Sve drugačije je naopako i proizvod je neuskustva nadležnih ministara za industrijsku proizvodnju i nacionalnu ekonomsku politiku“, ukazao je  Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar