Kovačevski: Plan rasta Zapadnog Balkana potvrda da EU ozbiljno planira integraciju regiona

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je danas da je Plan rasta Zapadnog Balkana potvrda da u Evropskoj uniji (EU) imaju konkretan plan za efikasnu evropsku integraciju ovog regiona.

„Plan rasta, za koji smo juče imali sastanak na visokom nivou, u prisustvu visokih predstavnika EU i SAD, kao i međunarodnih finansijskih institucija, najozbiljnija je politička potvrda Unije da imaju konkretan plan efikasne evropske integracije Zapadnog Balkana”, rekao je Kovačevski u uvodnom obraćanju na godišnjoj konferenciji „Godina evropskih mogućnosti“.

Kako je istakao, realizacijom tog plana, što zavisi i od EU, ali pre svega od zemalja Zapadnog Balkana, bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika treba da se udvostruči u narednih 10 godina, sa prosečnih 6.000 evra po glavi stanovnika, na 12.000 evra.

„Plan otvara vrata lokalnim preduzećima i radnicima u regionu i Evropi, a istovremno će učiniti region privlačnijim evropskim i globalnim investitorima“, rekao je premijer Severne Makedonije.

​Prema njegovim rečima, zajedničko regionalno tržište, koje je jedan od stubova Plana rasta, biće odskočna daska ka jedinstvenom evropskom tržištu.

„Tu govorimo o regionalnoj ekonomiji sa BDP-om od nešto više od 100 milijardi evra i 17 miliona stanovnika, koja pretenduje da se priključi tržištu od pola milijarde stanovnika sa BDP-om od preko 15 triliona evra. Uz istovremeno uspostavljanje i jačanje regionalnog tržišta, očekuje se rast naših ekonomija za oko 10 odsto“, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Plan rasta Zapadnog Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u novembru prošle godine, predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra za period 2024-2027.

Od ovih sredstava dve milijarde su bespovratni grantovi, a četiri milijarde su povlašćeni krediti. Svrha Plana je da podstakne ekonomski rast i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.