U trendu

Kovačevski spreman da premijersko mesto ustupi opoziciji za podršku evrointegraciji

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski (SDSM) izjavio je danas da je spreman da premijersko mesto prepusti lideru opzicione VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom za podršku ustavnim izmenana neophodnim za nastavak pregovora sa EU.

Kovačevski je to, kako su preneli lokalni mediji, rekao na brifingu sa makedonskim novinarima, ističuči da će to značiti i da Mickoski mora da stavi svoj potpis na već izrađeni nacrt ustavnih amandmana, kojim bi Bugari bili uvedeni u Ustav.

Istakao je da smatra da treba da ostane na premijerskoj funkciji i do kraja sprovede proces ustavnih amandmana, ali da je u interesu evropskih integracija, osim pet resora, spreman da Mickoskom ustupi premijersko mesto u prelaznoj vladi.

„Ja sam potpisnik predloga ustavnih amandmana. Ako neko iz VMRO-DPMNE želi da ima tu čast, rado ću mu je dati“, rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije smatra da bi koliko sutra trebalo da budu usvojeni ustavni amandmani i da posle toga odmah budu održani parlamentarni izbori.

Za najveću opozicionu partiju u Severnoj Makedoniji ostaje ponuda Kovačvskog koju je dao na prošlonedeljnom sastanku sa Mickoskim da SDSM ustupi polovinu svojih, odnosno pet ministarskih mesta u toj novoj koalicionoj vladi.

Prethodno je najveća albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI) objavila da pristaje da napusti Vladu, što je jedan od uslova opzicione VMRO DPMNE da podrži ustavne izmene.

Predlog ustavnih izmena se trenutno nalazi u Ministarstvu pravde, a očekuje se da do kraja meseca budu upućene skupštini Severne Makedonije.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriminga (koji se očekuje u novembru) unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar