U trendu

Kućne prepravke legalnog oružja u mitraljeze podstakle nasilje u SAD

Širom SAD je poslednjih godina bilo napda oružjem koje je pretvoreno u automatsko ugrađivanjem malih delova metala ili plastike napravljenih 3D štampačima ili naručenih preko interneta.

Zakoni protiv mitraljeza datiraju još od krvavog nasilja gangstera iz doba prohibicije pre jednog veka, međutim širenje delova pod nazivima kao što su „prekidači Glock“, „auto sears“ i „čipovi“ omogućila je ljudima da legalno poluautomatsko oružje pretvore u još opasnije što dopirnosi oružanom nasilju – kažu policija i savezne vlasti.

„Policajci se suočavaju s vatrom iz potpuno automatskog oružja u količinama koje u ovoj zemlji nisu postojale još od vremena Al Kaponea i ‘puške Tomi’ “ – rekao je Stiv Detelbah, direktor Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv (ATF).

Taj biro je prijavio porast od čak 570 odsto broja nalaženja delova za konverziju oružja koje su prikupile policijske uprave između 2017. i 2021. godine što su najnoviji dostupni podaci.

Pištolji sa uređajima za konverziju korišćeni su u nekoliko masovnih ubistava, uključujući četiri osobe na zabavi u Alabami prošle godine i 2022. kada je ubijeno šest osoba u baru u Sakramentu, u Kaliforniji. U Hjustonu policajac Vilijam Džefri je 2021. ubijen prepravljenim pištoljem. U gradovima kao što je Indijanapolis, policija ih nalazi svake nedelje.

Delovi koji mogu da izmene legalno poluautomatsko oružje mogu se napraviti na 3D štampaču za oko 35 minuta ili naručiti iz inostranstva na internetu za manje od 30 dolara. Podjednako brzo se instaliraju.

Time se menja mehanika pištolja. Umesto da ispali jedan metak svaki put kada se pritisne okidač, oružje sa uređajem za konverziju ne prestaje da puca sve dok strelac ne pusti okidač ili oružju ne nestane municije.

„Viđa ih se mnogo, u zapanjujućem broju, posebno u uličnom nasilju“ – rekao je Dejvid Pučino, zamenik glavnog savetnika u pravnom centru Gifords.

U demonstraciji agenata ATF-a, pucanje iz poluautomatske puške opremljene delovima za konverziju gotovo se nije razlikovalo od automatskog oružja. Uređaji za konverziju omogućavajući ispaljivanje 800 ili više metaka u minutu – kaže ATF.

Od 2012. do 2016. policijske službe u SAD su našle 814 delova za konverziju i poslale ih ATF-u. Taj broj je porastao na više od 5.400 između 2017. i 2021. godine.

Nađeni u Mineapolisu 2021. ti delovi su podstakli nasilje vatrenim oružjem do rekordnog nivoa, rekao je šef policije Brajan O’Hara. Ali, ispaljivanje metaka vrtoglavom brzinom otežava nišanjenje tako da slučajno može biti pogođeno više ljudi.

Mineapolis je zabeležio pad u upotrebi izmenjenog oružja od hapšenja u septembru 2022. čoveka optuženog za prodaju delova koje je naručivao iz Rusije i s Tajvana ili ga sam pravio, rekao je O’Hara, ali problem nije rešen.

Dok se takvo oružje smatra ilegalnim mitraljezima po saveznom zakonu, mnoge savezne države SAD nemaju svoje zakone protiv njega. U Indijani, policija ih je nalazila toliko često – više puta nedeljno u glavnom gradu, da je država promenila zakon da bi osigurala da obuhvata ne samo to zabranjeno oružje, nego i delove za modifikaciju.

Ali mnogo pre bilo kakvog krivičnog gonjenja, policija mora da nađe delove za modifikaciju postavljene u oružje. Često svega veličine najmanjeg novčiča, lako mogu ostati neprimećeni.

„Ti predmeti ne izgledaju opasni kao što jesu“, rekao je Detelbah. „To su komadići od plastike i metala, a ponekad ih je čak i teško prepoznati među delovima kada su u vatrenom oružju“.

Takođe su sve češće na internetu, u društvenim medijima i rep-tekstovima gde „svi pričaju o ‘prekidačima’, to je zastrašujuće“ – rekao je Isak Dejvis, otac jedanaestogodišnjeg Domonika koga je novembra prošle godine nedaleko od kuće u Sinsinatiju izrešetao snop od 20 metaka ispaljen iz automobila u prolazu i ranio četvoro dece i jednu ženu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.