Kurti: Pravilnik CBK ne cilja na dinar, već na neformalne transakcije u dinarima

Premijer Kosova Ajbin Kurti je u utorak uveče saopštio da Pravilnik Centralne banke Kosova (CBK) „nema za cilj dinar“, već „stremi formalizaciji neformalnih transakcija u srpskim dinarima“.

„U praktičnom smislu, ta odluka znači da su primanja kosovskih Srba i dalje dozvoljena, s tim da će biti deponovana na njihovim računima otvorenim za korišćenje u evrima“, naveo je Kurti.

U pisanoj izjavi Kako je naglasio da „naravno privatno vlasništvo u stranoj valuti ostaje dozvoljeno“.

„Skoro 35 odsto srpske zajednice na Kosovu prima penziju kroz žiro-račune u kosovskim bankama, dok penzije koje primaju iz Srbije mogu biti poslate na te račune kao dopunske, a ne kao zamena za postojeće socijalne šeme“, rekao je on.

Naveo je da pored zvaničnih banaka, postoji još petnaest finansijskih institucija gde se u nedostatku bankovnih računa mogu uplatiti penzije koje dolaze iz Srbije i naveo da se ne naplaćuje otvaranje novih računa za korišćenje u evrima.

Podvukao je da se „pravilnik CBK ne odnosi na srpski dinar“, već da „CBK nastoji da formalizuje neformalne transakcije u srpskom dinaru što samo pokazuje da je njihovo postojanje i kontinuirano korišćenje ilegalno“, ocenio je on.

Ukazao je da je „evro službena valuta Kosova“ i da pravilnik CBK dolazi skoro šesnaest godina od proglašenja nezavisnosti.

Po njegovim rečima, doneti pravilnik je u osnovi odgovornost CBK „koja teži regulisanju dotoka stranih valuta“ na Kosovo čime se „izbegava pranje novca, finansiranja terorizma i drugih ilegalnih aktivnosti“.

Rekao je da je period tranzicije u toku, te da nesigurnost tokom tog perioda ne treba koristiti u političke svrhe.

„Nama je jasno da je način na komunikacije (s građanima) mogao biti jasniji da bi se izbegla konfuzija. Iako je pravilnik stupio na snagu 1. februara, razumemo da je potreban period tranzicije“, kazao je on.

Tokom februara, kako je najavio, „potrudićemo se da budu obezbedjene sve informacije i pomoć za olakšavanja tranzicije“ i biće organizovane kampanje informisanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.