U trendu

Kurti razgovarao telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sinoć telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na severu Kosova i normalizaciji odnosa sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti i Blinken razgovarali su o dijalogu sa kancelarijom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela za deeskalaciju i normalizaciju, i o sastanku u četvrtak prošle nedelje „koji nije postao trilateralan zbog nespremnosti predsednika Srbije“ Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju.

„Premijer Kurti i sekretar Blinken razgovarali su o situaciji u četiri severne opštine Kosova, o novim izborima kojima mora da prethodi vladavina prava, o nasilnim ekstremistima koji su napali vojnike Kfora, kosovskoj policiji i novinarima, o tri zamenika gradonačelnika Srba u opštinama Leposavić, Zvečan i Severnoj Mitrovici“, saopštila je kosovska vlada.

On je obavestio Blinkena o zapleni značajne količine oružja i municije u automobilu beogradskih registarskih oznaka, ka i o potrebi pune i bezuslovne primene Briselskog osnovnog sporazuma prema pravilnom redosledu koraka.

Državnog sekretara SAD Kurti je obavestio i o oslobađanju trojice pripadnika Policije Kosova, koje je Srbija, kako je rekao „kidnapovala“ u Leposaviću, i čije je hitno i bezuslovno oslobađanje tražio i američki Stejt department.

Dodaje se da su se obojica složili da ostanu u redovnoj i čestoj komunikaciji „u cilju mira i bezbednosti na Kosovu i normalizacije odnosa sa Srbijom“.​

„Premijer Kurti zahvalio je sekretaru Blinkenu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci SAD Republici Kosovo, i informisao ga o dostignućima Kosova u oblasti ekonomije, demokratije i vladavine prava“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar