U trendu

Lađevac: Visokokvalitetan razvoj kineske ekonomije podsticaj za globalnu ekonomiju

Zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac ocenila je da visokokvalitetan razvoj kineske ekonomije daje neophodan podstrek usporenoj globalnoj ekonomiji.

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) Lađevac je navela da je kao i svake godine, svetska javnost i ove godine sa velikim interesovanjem iščekivala kinesko „dvostruko zasedanje“, odnosno godišnje skupove Nacionalnog narodnog kongresa i Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Autoraka navodi da to nije teško objasniti budući da je značajan deo sveta svestan potencijala Kine i to ne samo u odnosu na njen ekonomski i društveni razvoj, već i u pogledu pozitivnog impulsa koji ona donosi svetskoj privredi.

Polazeći od činjenice da je u prethodnoj, 2023. godini, uprkos složenim izazovima koji su dolazili iz međunarodnog okruženja, kineska ekonomija pokazala snažnu otpornost i postigla zapažene rezultate. Naime, u 2023. godini BDP zemlje je porastao za 5,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na preko 126 hiljada milijardi juana (17,53 hiljada milijardi dolara), što predstavlja stopu rasta koja svrstava Kinu u sam vrh najvećih svetskih ekonomija, navodi se u tekstu.

Isti trend, ocenjuje Lađevac, može se očekivati i ove godine. Kina će zadržati svoj kurs sprovođenja neophodnih reformi kako bi ostvarila svoje glavne ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja za ovu godinu. Projektovanih pet odsto rasta BDP-a u 2024. godini garantuju stabilan ekonomski rast kineske ekonomije i istovremeno šalju jasan i pozitivan signal. Očekivanja stabilnog rasta Kine, u kombinaciji sa ogromnim kineskim tržištem i novim kvalitetnim proizvodnim snagama, ne samo da doprinose daljem visokokvalitetnom razvoju zemlje, već daju i neophodan podstrek još uvek usporenoj globalnoj ekonomiji, dodaje se.

Za nove razvojne mogućnosti Kine naročito su značajne njene institucionalne prednosti, prednost u potražnji na ultra-velikom tržištu, prednost u snabdevanju dobro uspostavljenog industrijskog sistema, kao i prednost u posedovanju velikog broja kvalifikovanih radnika. Sve pobrojano omogućava Kini da dalje usavršava svoje tehnološke inovacijske sposobnosti generišući na taj način nove industrije i nove izume kao pokretače brzog rasta. Na taj način kineska ekonomija postaje sve novija i novija, jer se stalno stvaraju novi pokretači rasta koji su upravo ključni za kontinuirani razvoj, ocenjuje Lađevac.

Istovremeno, Kina bez oklevanja nastavlja sa sprovođenjem politike otvaranja, koje ne samo da pokreće njen sopstveni ekonomski razvoj, već doprinosi rastu globalne ekonomije u celini stvarajući prilike za uzajamno korisnu saradnju za sve globalne aktere, produbljujući multilateralnu, bilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju, zaključuje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.