U trendu

Lajčak: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine prioritet EU

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije najviša aspiracija EU jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana.

On je na panelu „Zapadni Balkan: Novi evro-atlanski momentum“ izjavio da je državama regiona ulazak u EU obećan pre dvadeset godina i da je zbog toga proces pristupanja izgubio na dinamici, ali da je danas proširenje ponovo u fokusu i dodao da države moraju da iskoriste tu mogućnost.

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je najbitnija jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana. Međutim taj proces ima svoje uspone i padove“, izjavio je Lajčak i dodao da je i pored trenutnog zastoja u napretku najbitnije nastaviti podršku.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je na panelu u okviru Dubrovnik foruma da se sve pozitivno što se desilo na Balkanu desilo uz pomoć EU i SAD.

„EU integracija je naša najveća aspiracija za taj region. Svaka država koja se pridružila EU postala je demokratičnija i ekonomski jača. Moramo imati i komponentnu bezbednosti u čemu je NATO najvažniji faktor. Isto toliko je bitna i međuregionalna saradnja“, rekao je on.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je ruski uticaj na države tog regiona veliki i da to mora da se zaustavi, zbog čega je fokusiranje na dijalog između Beograda i Prištine najsigurniji put.

„Razmislimo da damo malo više podrške dijalogu i institucijama koje ga podržavaju, jer bez njih, bili bismo mnogo bliži tome da upadnemo u rusku zamku“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar