U trendu

Lajčak razgovarao sa O'Brajanom: EU i SAD na istoj strani po pitanju Balkana

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas posle razgovora sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom (James O’Brien) da su EU i SAD „potpuno na istoj strani“ po pitanju Zapadnog Balkana.

Lajčak je sa O’Brajanom razgovarao u Davosu, gde se održava godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma.

„Otpočeo sam nedelju u Davosu sa Džimom O’Brajanom. Važno je da se ovaj razgovor o Balkanu vodi odmah na početku godine. Želimo da vidimo da se region kreće napred, u korist svojih građana. Dobro je još jednom potvrditi da smo potpuno na istoj strani“, objavio je Lajčak na društvenoj mreži Iks (X).

Lajčak je juče u Davosu razgovarao sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem o dijalogu i sprovođenju Sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, a ranije je najavljeno da će se tokom boravka u Davosu odvojeno sastati sa liderima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je prošle nedelje na brifingu za ambasadore zemalja članica EU u Briselu ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine ostvaren napredak, navodeći da su obe strane zvanično uzajamno priznale registarske tablice i potpuno ukinule režim sa nalepnicama, što je ocenio kao „pozitivan korak u primeni Sporazuma na putu za normalizaciju“.

Znatan napredak, prema njegovim rečima, takođe je ostvaren u primeni energetske mape puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar