U trendu

Lavrov: EU neće uspeti da 'izbaci' Rusiju iz centralne Azije

 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Evropska unija pokušava da „izbaci“ Rusiju iz centralne Azije ali da to „neće ići“, u intervjuu objavljenom danas ubrzo posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona regionu.

„Evropska unija ne krije svoju nameru da nas obuzda na svaki mogući način, da nas izbaci iz centralne Azije i južnog Kavkaza. To neće ići, Rusija neće nestati“, rekao je on u intervjuu za rusku državnu televiziju čiji deo je objavljen na društvenim mrežama novinara koji ga je intervjuisao Pavela Zarubina.

„Istorijski smo tu bili prisutni i nećemo nigde nestati. I naši partneri i naši saveznici dobro to znaju“, rekao je Lavrov.

On je komentarisao reči francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je hvalio Kazahstan zbog odbijanja da bude bilo čiji vazal, posebno prema Rusiji. Lavrov je ocenio da su to dosta jake reči za diplomatski jezik.

Makron je početkom novembra posetio Kazahstan i zatim Uzbekistan, dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji gde Pariz želi da ojača prisustvo.

I ruski predsednik Vladimir Putin je posetio Kazahstan protekle nedelje i nazvao tu zemlju „najbližim saveznkom“. Njegov portparol Dmitrij Peskov je ocenio da Zapad razvija veze sa nekim zemljama da se suprotstavi uticaju Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar