U trendu

Lavrov: Rusija će rasporediti dodatno naoružanje zbog ulaska Finske i Švedske u NATO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas u Antaliji, u Turskoj, izjavio da će Rusija rasporediti dodatno naoružanje u novoformiranom Moskovskom i Lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO.

Lavrov je na konferenciji za novinare po zavšetku Diplomatskog foruma izjavio da su ulaskom Finske i Švedske u NATO propale „sve duge decenije dobrosusedstva“ tih država sa Rusijom, piše TASS.

„Doneli smo organizacionu odluku: Moskovski vojni okrug, Lenjingradski vojni okrug su stvoreni, dodatno naoružanje će tamo biti locirano, stacionirano, raspoređeno što će biti adekvatno pretnjama koje se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske“, izjavio je on.

U Norveškoj sutra, u nedelju, počinje velika vojna vežba „Nordijski odgovor“ (Nordic Response) na kojoj do 14. marta na Arktiku učestvuje 20.000 vojnika država NATO i buduće članice Švedske.

Finska je u NATO ušla 4. aprila 2023. godine, a Parlament Mađarske je početkom ove nedelje najzad odobrio sporazum o pristupanju Švedske NATO-u. Mađarska je to učinila kao poslednja od u Alijansi. Predsednik Parlamenta Mađarske Šandor Lepšak je tek danas potpisao tu odluku koju treba da objavi novi predsednik Mađarske Tamaš Suljok. 

Zato je za iduću nedelju odloženo ozvaničenje prijema Švedske – 32 članice NATO-a, podizanjem njene zastave u sedištu te alijanse u Briselu, koje je bilo planirano za petak, 1. mart.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar