U trendu

Ličnosti kulture i medija u Rusiji traže da telo Navaljnog vlast preda porodici

Više od dvadeset ličnosti iz sfere kulture i medija u Rusiji je pozvalo vlasti da porodici predaju telo Alekseja Navaljnog, opoziconog aktiviste koji je umro u ruskom zatvoru 16. februara.

Saradnici Navaljnog od sinoć na društvenim mrežama objavljuju apele među kojima dobitnika Nobelove nagrade za mir i novinara Dmitrija Muratova, reditelja Andreja Zvjaginceva, pisca Viktora Čenderoviča i aktivistkinja protestne grupe „Pussy Riot“ Nadežde Tolokonjikove.

„Sramota je to izgovoriti u zemlji koja sebe još uvek smatra hrišćanskom, ali: Dajte Ljudmili Ivanovnoj (majci Alekseja Navaljnog) njenog sina“, izjavio je Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja gazeta.

Čenderovič, koga Moskva smatra „stranim agentom“ zbog kritike ofanzive u Ukrajini, izjavio je da se ruski predsednik Vladimir „Putin plašio Navaljnog mnogo godina…. a plaši ga se i posle njegove smrti – pošto je ubio Navaljnog, on ga se i dalje plaši“.

Više od 400 ljudi je uhapšeno širom Rusije tokom skupova u znak sećanja na Navaljnog.

Tim Navaljnog saopštio je u subotu da je on „ubijen“ i optužio vlasti da namerno odugovlače predaju tela.

Navaljni je bio u zatvoru od januara 2021, kada se vratio u Moskvu pošto se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Od hapšenja je dobio tri zatvorske kazne po više tužbi koje je odbacio kao političke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.