U trendu

Lipovac Tanasković (Narodna stranka): Izmenama Zakona o saobraćaju sav novac i vlast u MUP-u

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković je danas ocenila da se Predlogom izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS), sve nadležnosi iz te oblasti, uključujući i novac, centralizuju u Ministarstvu unutrašanjih poslova (MUP) Srbije.

Ona je u saopštenju navela da je taj zakonski predlog ušao u skupštinsku proceduru, te pozvala sve predsednike lokalnih zajednica da se suprotstave „direktnoj centralizaciji novca i vlasti“.

„Apelujemo da se obrišu odredbe koje propisuju centralizaciju u okviru ovog zakona, jer će u suprotnom bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici biti direktno ugrožena smanjenjem direktnih novčanih primanja“, rekla je Lipovac Tanasković.

Dodala je da taj zakon čeka prvo zasedanje Skupštine Srbije da bude usvojen, te navela da se najvažnija politička izmena odnosi na centralizaciju moći i novca od kazni prekršiocima.

„Ovim zakonom ‘apsolutni vladar’ svih aktivnosti vezanih za bezbednost saobraćaja je MUP, jer i sve preventivne aktivnosti i akcije prvenstveno u njegovoj nadležnost“, dodala je Lipovac Tanasković.

Kazala je i da „ništa manje negativni deo zakona“ propisuje da će sva novčana sredstva od naplate kazni predviđene propisima o bezbednosti saobraćaja pripadati republičkom budžetu.

Rekla je da su po prethodnom zakonu ta sredstva bila deljena tako da je 70 odsto pripadalo budžetu (od kojih je 75 odsto MUP-u), a 30 odsto budžetu lokalne samouprave na čijoj teritoriji je prekršaj učinjen.

Lipovac Tanasković je navela da su lokalne samouprave 50 odsto tih sredstava koristile za asfaltiranje i popravku lokalnih puteva, unapređenje zona škola, a ostalih 50 odsto za unapređenje bezbednosti saobraćaja u svojim mestima.

Po njenim rečima, po novom zakonu, lokalne samouprave neće raspolagati značajnim novčanim sredstvima, „pa će ionako loša mreža lokalnih puteva biti još gora“

Lipovac Tanasković je ukazala da, kada novi zakon bude usvojen, „unapređenje saobraćaja u vidu edukacije, akcije i projekti u lokalnoj zajednici više neće ni postojati“.

Kazala je i da Srbija nema Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, te da se budućim zakonom uvodi nacionalni godišnji plan, kao akt koji donosi MUP.

„Umesto da stručnjaci budu nosioci strategije, opet su tu pripadnici MUP-a“, navela je Lipovac Tanasković.

Po njenim rečima, tim planom MUP će kontrolisati i rad iz naučno-istraživačkih oblasti i saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, „što je u najmanju ruku sramotno i katastrofalno za bezbednost saobraćaja“.

„MUP piše zakone, pravilnike i akte, sprovodi i reguliše zakon. Sve nadležnosti zakona se centralizuju u MUP-u, pa će odlučivati i koliko novca će ići u koju lokalnu zajednicu“, kazala je Lipovac Tanasković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.