U trendu

Lutovac: Odgovor RTS parlamentu Srbije je drzak i neprimeren, time ga ponižava

Odgovor Radio-televizije Srbije (RTS) kojim traži pomeranje sutrašnjeg sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima je „drzak i neprimeren“, ocenio je večeras predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

On je za portal Nova.rs rekao da RTS na taj način „nipodaštava i ponižava“ Skupštinu Srbije.

Taj portal je ranije večeras objavio odgovor RTS-a Skupštini Srbije povodom sutrašnjeg sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Zbog ranije zakazanih obaveza nismo u mogućnosti da u tako kratkom roku pozitivno odgovorimo na vaš poziv na sastanak 26. aprila u 13.00 u Domu Narodne skupštine“, naveo je RTS.

Javni servis je zatražio i pomeranje tog sastanka na ponedeljak ili utorak, 29. ili 30. aprila.

Lutovac je rekao da onaj ko je napisao takvo pismo „u uređenoj državi više ne bi mogao da bude na poziciji“ sa koje je „ponizio Skupštinu Srbije“.

„Što se DS-a tiče taj sastanak nije potreban, niti smo ga tražili. Ideja za sastanak potekla je od predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, Brnabićeva je smatrala da je to način da se ispuni zahtev ODIHR-a za poboljšanjem medijske slike u Srbiji.

„Ovakav drzak i neprimeren odgovor iz RTS-a samo je čin nipodaštavanja predsednice Skupštine i institucije koju predstavlja“, rekao je Lutovac.

On je istakao da je stav DS-a da se taj problem rešava „razrešavanjem sa funkcija svih odgovornih u javnim servisima za sramnu uređivačku politiku“ koja, kako je kazao, „krši zakone i Ustav zemlje i pojedinačnim razrešavanjem sa funkcija svih članova REM-a“.

„Inicijativu za njihovo razrešenje podneo sam još 25. oktobra 2023. u ime svih poslanika iz opozicije koji su taj zahtev uputili zvanično skupštini. To je formalni način da se reši problem javnih servisa RTS-a i RTV-a“, rekao je Lutovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.