U trendu

Lutovac za Betu: DS predlagala vraćanje mandata još u decembru

Demokratska stranka (DS) je vraćanje svih mandata predlagala odmah posle izbora u decembru, ali je tada ostala usamljena u tom predlogu, izjavio je njen lider Zoran Lutovac agenciji Beta komentarišući predlog lidera Pokreta Kreni-promeni Sava Manojlovića da opozicone stranke napuste parlament ukoliko se nastavi prekrajanje izborne volje građana.

„Demokratska stranke je to predložila odmah posle decembarskih izbora kao vid pritiska za poništavanje pokradenih izbora na svim nivoima. Kao što ste mogli da vidite ostali smo usamljeni u tome“, rekao je Lutovac i ponovio da spremnost na odricanje od mandata zbog odbrane izborne volje za njega nije dilema.

Podsetio je na autorski tekst iz januara 2024. godine u kojem je napisao da je spreman da se odrekne mandata zbog odbrane izborne volje.

„Ono što se može postaviti kao legitimno pitanje jeste da li neprihvatanje mandata vodi ka tome da se odbrani izborna volja, da se ponište neregularni izbori i raspišu slobodni i pošteni izbori? Odgovor je da, ako bi iza toga stali svi u koaliciji, ako bi vraćanje mandata bilo uvertira za građansku neposlušnost, ako bi to iniciralo masovni društveni front koji bi čvrsto stao iza toga. Dakle odricanje od mandata može da bude sredstvo za mobilizaciju u borbi, ali ne može biti cilj sam po sebi, niti može nadomestiti sve ostalo što je neophodno u toj borbi“, napisao je tada Lutovac.

Dodao je, još u januaru, da je, kako bi vraćanje mandata imalo smisla, potreban kredibilni pritisak i kredibilna podrška.

„Kredibilan pritisak podrazumeva zajedničko sinhronizovano delovanje ključnih političkih aktera uključujući i pretnju građanskom neposlušnošću i spremnost na vaninstucionalnu borbu. Kredibilne podrške nema bez udruženog pritiska. Bez solidarnosti raznih društvenih grupa i respektabilne brojnosti onih koji u tome učestvuju borba za javni interes ostaje bez oštrine i ubojitosti“, naveo je on.

Tada je naveo i da se politikom bavi zbog javnog dobra, a ne zbog ličnog interesa, i da je do sada žrtvovao i privatan život, porodicu, zdravlje, što je mnogo više od jednog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.