Mađarski slogan za predsedavanje Evropskim savetom- ‘Učiniti Evropu ponovo velikom’

Mađarska koja početkom jula preuzima predsedavanje Savetu Evropske unije, danas je predstavila glavne smernice svog programa uz slogan „Učiniti Evropu ponovo velikom“ – poput krilatice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

„Naš slogan upućuje na ideju predsedništva koje je aktivno i na terenu, na to da smo jači zajedno, uz poštovanje svog identiteta“, rekao je novinarima u Budimpešti ministar za evropske poslove Janoš Boka.

Upitan o vezi sa pokretom bivšeg američkog predsednika Trampa i njegovim sloganom „Učiniti Ameriku ponovo velikom“, on je odgovorio šalom: „Koliko znam Donald Tramp nikad nije želeo da učini Evropu snažnom“.

Uz slogan, predstavljen je i logo predsedavanja, Rubikova kocka koju je Boka opisao kao „suštinu mađarskog genija“.

Nacionalistički premijer Viktor Orban koji je u martu posetio svog „prijatelja“ Trampa, čvrsto podržava njegovu predsedničku kandidaturu za izbore u novembru za predsednika SAD i nada se da će se ishod izbora biti Trampov povratak u Belu kuću.

Mađarska je definisala sedam prioriteta među kojima su jačanje konkurentnosti bloka, borba protiv ilegalne imigiracije, što je jedna od glavnih politika njene nacionalističke vlade – piše agencija AFP.

Ministar je rekao da će Mađarska upotrebiti svoje predsedavanje EU da uvede novi poljoprivredni dogovor koncentrisan na poljoprivredne proizvođače i efikasniju zaštitu spoljnih granica da bi suzbila migraciju, i poboljšala efikasniju politiku vraćanja, prenosi Politico.

Istovremeno je rekao da će se raditi na napredovanju ka EU s usmerenjem na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, prenosi Politico.

„Želimo strategiju proširenja zasnovanu na zaslugama sa konkretnim ciljevima na Zapadnom Balkanu“, rekao je Boka i dodao da žele da imaju opipljive korake „u odnosu na Moldaviju Gruziju i Ukrajinu“.

Vladala su strahovanja da će Budimpšeta usporiti kandidaturu Kijeva za članstvo u EU obzirom na to da je Orban otvoreno pokušavao da potkopa odnose sa Ukrajinom i nastojao da uspostavi bliskije veze sa Moskvom.

Podsticaj odbrambene industrije i zajedničke evropske vojne nabavke se takođe navode u programu od sedam tačaka.

Mađarska je prethodno bila predsedavajuća Evropskim savetom 2011. godine. Viktor Orban već je bio na vlasti ali od tada su se odnosi sa Briselom dodatno zaoštrili i ima brojnih nesuglasica.

To što će on sada upravljati izaziva nelagodnost više zemalja članica, zbog antidemokratskih stavova Budimpešte i njenih veza sa Kremljom.

Mađarska je u sukobu sa Briselom korupcije i zavisnosti medija. EU je kao odgovor suspendovala više milijardi evra evropskih fondova koji je trebalo da budu isplaćeni zemlji.

Pored toga od početka ruske ofanzive u Ukrajini Viktor Orban odbija da pomogne Kijevu vojno, krivi politiku sankcija protiv Moskve i ne prestaje da kritikuje Brisel, optužujući ga da hoće da uvede EU u svetski rat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.