U trendu

Makron: Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je večeras u Jelisejskoj palati u Parizu, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji (EU).

„Srbija ne sme da sumnja u nameru EU da je primi pod svoje okrilje. Budućnost Srbije je u EU i nigde drugde“, rekao je Makron u zajedničkoj izjavi sa Vučićem.

Makron je ponovio da njegova zemlja podržava posredovanje EU u dijalogu Srbije i Kosova i dodao da se zalaže za primenu Ohridskog i Briselskog sporazuma, među kojima je formiranje Zajednice srpskih opština, i održavanje izbora na severu Kosova.

Dodao je da počinioci napada u Banjskoj u septembru 2023. godine treba da odgovaraju pred licem pravde.

Francuski predsednik je rekao da je Srbija treba da radi na reformama, pluralizmu medija, nezavinosti pravosuđa, poboljšanju vladavine prava, kao i na usklađivanju sa politikom EU.

Makron je dodao da će sa Vučićem razgovarati o vojnoj industriji, inovaciji, civilnoj nuklearnoj energiji, sektoru životne sredine i veštačkoj inteligenciji.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja je u poletu zbog sve većeg ulaganja francuskih preduzeća.

Makron je pohvalio i kulturnu saradnju, kao i „vitalnost frankofonije u Srbiji“.

Predsednik Francuske će Vučiću prirediti svečanu večeru, posle koje će dva predsednika razgovarati u četiri oka.

Vučić je u Pariz stigao u nedelju uveče, a jutros je ispred Palate invalida položio venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.