U trendu

Makron: Ceremonija otvaranja Olimpijade na Seni mogla bi biti otkazana zbog bezbednosti

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da bi ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu planirana da se održi na reci Seni krajem jula, mogla da se premesti na stadion Stad de Frans ako se oceni da je pretnja po bezbednost previsoka.

Govoreći za francusku televiziju BFM-TV i radio stanicu RMC, Makron je naveo da će francuske snage bezbednosti biti mobilisane „na izuzetnom nivou“ kako bi se osigurala bezbednost događaja na otvorenom.

„Ako procenimo da su rizici previsoki, imamo rezervne scenarije“ rekao je on. Kako bi se ograničila bezbednosna pretnja organizatori bi mogli da odluče da skrate paradu učesnika Olimpijskih igara i „čak da premeste celokupni događaj na stadion Stad de Frans“, dodao je lider Francuske

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja je planirana 26. jula bi trebalo da bude prva ikad održava van nekog stadiona. Prema scenariju, oko 10.500 sportista će prodefilovati na čamcima po Seni stazom dugom šest kilometara.

Organizatori su prvobitno planirali grandioznu ceremoniju otvaranja za čak 600.000 ljudi, od kojih bi većina gledala cegađaj besplatno sa obala reke Sene. Ali bezbednosni i logistički problemi naveli su vladu da postepeno smanjuje svoje planove pa je tako ranije ove godine ukupan broj gledalaca smanjen na oko 300.000.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.