U trendu

Makron nastoji da osveži svoje predsedavanje, kaže da Francuska ima 'kečeve' za uspeh

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je večeras plan da Ukrajini isporuči desetine projektila i stotine bombi, najavio je i posetu Ukrajini u februaru i insistirao da „ne možemo dozvoliti da Rusija pobedi“ jer bi ruska pobeda u Ukrajini „potkopala međunarodni poredak“.

Makron je to objavio na maratonskoj konferenciji za novinare u utorak uveče u udarnom TV terminu kada je ovoreći mahom o domaćim temama koje najviše zaniaju građane, izložio široke planove za jačanje i bolju pripremu Francuske za globalnu krizu, rekavši da njegova zemlja ima „sve kečeve za uspeh“.

Konferencija za novinare je najnoviji Makronov potez da oživi svoju predsedničku funkciju posle serije žestokih domaćih bitaka, posebno oko starosne granice za odlazak u penziju i kako bolje kontrolisati imigraciju, a i posle nereda prošle godine koji su zahvatili stotine gradova, naselja i sela posle pogibije tinejdžera od metaka policije.

Sada se Makron nada da će „resetovati“ i napraviti novi početak u godini kada će Francuska biti u centru pažnje globalne javnosti kao domaćin Letnjih olimpijskih igara u Parizu.

Prošle nedelje, Makron je postavio novog premijera, najmlađeg u Francuskoj ikada do sada, i nove ministre što je takođe deo obnovljene Makronove težnje da svom rukovodstvu ulije novu energiju. 

Makron je dugo govorio o izazovima sakojima se suočava Francuska. S plavo-belo-crvenom pozadinom, duboko je zaronio u svakodnevna pitanja – sve od troškova zdravstvene zaštite i koliko deca provode pred raznim elektronskim ekranima, do školovanja i kako da se poveća natalitet u Francuskoj. Taj bivši bankar je svoje razumevanje detalja pokazao govoreći uglavnom iz glave, bez beleški.

Prvih sat njegove konferencije za štampu nije doneo bitne vesti, ali je bilo mnogo izjava o namerama. Od svoje nove vlade rekao je da očekuje da pokaže „hrabrost, efikasnost, akciju“.

Makron je održao nekoliko dugačkih konferencija za novinare u Jelisejskoj palati na pirooke teme, a nijednu uveče, kao sada. Večerašnji tajming je trebalo da dopre do najšire moguće publike, a konferencija je direktno prenošena na nekoliko nacionalnih televizijskih kanala.

Makron je odmah pokazao optimističan i odlučan ton, iako je upozorio da se svet menja, razoren ratovima i drugim krizama.

„Uveren sam da imamo sve kečeve za uspeh“, insistirao je on i izrazio uverenje da će „naša deca sutra živeti bolje nego mi danas“.

U svom drugom i poslednjem predsedničkom mandatu, Makron je oslabljen jer nema većinu u Parlamentu. To mu postavlja izazov da pokuša da osigura da ostane relevantan i da ne postane laka meta, bez realne vlasti,  neefikasan i neuspešan. Ustav ne dozvoljava Makronu da se kandiduje za treći uzastopni mandat 2027.

Nedavne ankete javnog mnjenja pokazale su da Francuze najviše brinu rastuće cene, problemi zdravstvenog i obrazovnog sistema i bezbednosna pitanja.

Makronov potez da osveži vladu dolazi nakon što su prošle godine usvojena dva velika zakona koja je obećao. Jedan je pomerio starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Drugi, o imigraciji, ima za cilj da ojača sposobnost Francuske da deportuje strance koji se smatraju nepoželjnim.

Neki u opoziciji kritikovali su sporni zakon o imigraciji kao previše desničarski, a sam Makron je morao da tvrdi da to nije pobeda krajnje desnice.

Njegova vlada se i dalje suočava sa velikim izazovom: bez većine u parlamentu, može da donosi zakone samo pregovaranjem sa opozicionim poslanicima i korišćenjem posebnih ustavnih ovlašćenja.

Pored drugih obećanja, Makron je večeras rekao da će Francusku vratiti u punu zaposlenost do kraja svog mandata. Udeo nezaposlenih opao je od njegovog dolaska na funkciju 2017. sa preko 10% na oko 7% prošle godine, ali je ponovo počeo da raste.

Izbori za Evrpski parlament ​​u junu su još jedan veliki izazov za francuskog predsednika koji je tvrdi pristalica Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar