U trendu

Makron poziva na novi početak i upozorava da Evropa može da umre

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas upozorio da je Evropa „smrtna“ i da rizikuje da bude „izbačena iz igre“ pred konkurencijom drugih velikih sila.

„Danas moramo biti lucidni u vezi sa činjenicom da je naša Evropa smrtna, da može da umre“, rekao je Makron na univerzitetu Sorbona u Parizu, u govoru o budućnosti EU.

„To zavisi isključivo od našeg izbora, ali ti izbori moraju biti doneti sada, jer u narednoj deceniji (…) postoji ogroman rizik da budemo oslabljeni ili čak izbačeni iz igre“, rekao je on pred ambasadorima 26 drugih država članica EU, studentima, istraživačima i članovima vlade.

Francuski predsednik je govorio o „opkoljenoj“ Evropi, suočenoj sa velikim regionalnim silama, uz ocenu da su vrednosti evropske liberalne demokratije na meti kritika.

Makron se založio za „moćnu Evropu“, koja je poštovana, koja „osigurava svoju bezbednost“ i koja je u stanju da vrati svoju stratešku autonomiju.

U geopolitičkom kontekstu i vezano za rat u Ukrajini, Makron je pozvao EU da dodatno ojača svoju odbranu unutar NATO.

Makron je s tim u vezi najavio da će pozvati Evropljane da izgrade „strateški koncept kredibilne evropske odbrane“, apelujući na Evropu da ojača svoju odbrambenu industriju.

Makronov govor se smatra početkom kampanje francuskog šefa države, dok vladajuća koalicija ima manju podršku (19 odsto) pred evropske izbore 9. juna, a krajnja desnica vodi prema anketama (29 odsto).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.