Makron pozvao na veliko okupljanje protiv ekstremne desnice u drugom krugu izbora

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je večeras na „veliko demokratsko i republikansko okupljanje“ u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj protiv stranke ekstremne desnice Nacionalno okupljanje, koja je u vođstvu u danas održanom prvom krugu izbora.

„Veliki odziv u prvom krugu svedoči o značaju ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija“, rekao je Makron.

„Suočeni sa strankom Nacionalno okupljanje, došlo je vreme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje u drugom krugu izbora“, rekao je Makron odmah pošto su saopšteni rezultati izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su večeras najviše glasova, više od 34 odsto, u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, prve su procene izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Na drugom mestu je savez levice Novi narodni front sa između 28,5 i 29,1 odsto glasova, a na trećem mestu je centristički tabor predsednika Emanuela Makrona sa 21,5 odsto.

Drugi krug će biti 7. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.