U trendu

Makron raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon poraza njegove partije na izborima za EP

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je večeras posle poraza njegovog centrističkog bloka na evropskim izborima i ubedljive pobede ekstremne desnice da će raspustiti skupštinu i za nekoliko nedelja raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik krajnje desne francuske partije Nacionalno okupljanje Žordan Bardela, zatražio je večeras da se posle uspeha njegove partije na evropskim izborima u Francuskoj raspišu prevremeni parlamentarni izbori, prenela je agencija dpa.

„Ovaj nezapamćeni poraz vladajućih snaga označava kraj jednog ciklusa i prvi dan vremena posle (francuskog predsednika Emanuela) Makrona, a koje mi treba da izgradimo“, rekao je Bardela, koji je na čelu Nacionalnog okupljanja, nekadašnjeg Nacionalnog fronta nasledio sadasnju evroposlanicu Marin le Pen.

Bardela je rekao da je Makron sada „oslabljeni političar“ koji je u „političkom ćorsokaku“, a da su Francuzi „izrazili svoju volju za promenama“.

Ekstremno desna, ksenofobna i evroskeptična partija Nacionalno okupljanje osvojila je prema preliminarnim rezultatima oko 32 odsto glasova, a stranke oko Makronove centrističke, liberalne partije Preporod nešto višeo 15 odsto. Na trećem mestu su socijalisti sa malo više od 14 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.