U trendu

Manojlović (Kreni-Promeni) o rudniku litijuma: Ne zanimaju nas strani interesi, samo interes Srbije

Direktor kampanja pokreta „Kreni – Promeni“ Savo Manjlović izjavio je danas da po pitanju kompanije „Rio Tinto“ i njene namere za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji, „prodaja nije opcija“.

Manojlović je na protestu koji je „Kreni – Promeni“ organizovao ispred zgrade RTS-a u centru Beograda, rekao da taj pokret ne interesuju interesi ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Kine ni Rusije, već samo interesi Srbije.

Istakao je da ne veruje da će kompanija „Rio Tinto“ poštovati ekološke standarde i odluke Vlade Srbije, ukoliko otvori rudnik litijuma, jer nije poštovala odluke Vlade „u sopstvenoj zemlji, Australiji“.

„Nas zanima demokratija i mi ćemo je stvoriti ovde. Dok nema slobodnog Beograda, nema ni slobodne Srbije. Samo onda kada oslobodimo Beograd oslobodicemo i Srbiju“, rekao je Manojlović.

Manojlović je kazao da je protest organizovan ispred RTS-a, zbog njihovog načina izveštavanja o „Rio Tintu“.

Ispred RTS-a je velikom broju okupljenih građana pušten po prvi put spot „Rio Tinto marš sa Drine“, plaćen donacijama građana preko platforme „Kreni – Promeni“, nakon čega je Manojlović pozvao građane da ga podele preko društvenih mreža.

On je istakao da će spot „jasno poručiti – Srbija nije na prodaju, prodaja nije opcija“.

Nakon emitovanja spota građani su pozvani da se upute prema zgradi Generalštaba, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

O protestu „Kreni – Promeni“ RTS je izvestio u 32. minutu centralnog dnevnika, koji je bio u toku.

Tokom protesta građani su bili ispunili plato ispred zgrade RTS, sve do Takovske ulice, koja je bila blokirana za saobraćaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.