U trendu

Marinković: Za dve godine broj srpskih đaka na Kosovu smanjen za 1.000

Miodrag Marinković iz kosovskog Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) izjavio je danas da je broj đaka koji na Kosovu i Metohiji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u poslednje dve godine smanjen za skoro 1.000. 

„Prema dostupnim podacima Školske uprave za Kosovo i Metohiju, osnovne i srednje škole na Kosovu 2021. godine je pohađalo 15.520 đaka. Dve godine kasnije, prema istom izvoru, škole na Kosovu pohađa 14.610 učenika. Dakle za samo dve godine u školama imamo skoro 1.000 đaka manje“, rekao je Marinković agenciji Beta. 

Ministarstvo prosvete Srbije je u odgovoru agenciji Beta navelo da je ove godine na Kosovu u prvi razred osnovne škole upisano 1.127 učenika, a da je u prvi razred srednje škole krenulo 1.174 đaka. 

Ministarstvo je dodalo da se nastava na srpskom odvija u 100 školskih objekata i da u osnovnom i srednjem obrazovanju ima ukupno 14.610 srpskih đaka. 

Marinković ističe da je broj srpskih đaka na Kosovu u poslednjih deset godina smanjen za više od 10.000. 

„Broj Srba na Kosovu permanetno opada. Zvanični statististički podaci o broju Srba koji napuštaju Kosovo nisu dostupni jer kosovski Srbi nisu učestvovali na nekoliko poslednjih popisa stanovništva koje su organizovale vlasti u Prištini, niti su u istom periodu popisivani od strane Republike Srbije. Školska Uprava za Kosovo i Metohiju je 2012. godine govorila o 25.000 đjaka upisanih u predškolske i ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja na Kosovu. Ti uporedni podaci pokazuju alarmantno smanjenje broja učenika i verovatno odlazak njihovih porodica s Kosova“, ocenio je Marinković. 

Dodao je da mladi ljudi smatraju da obrazovni sistem na Kosovu permanentno gubi na kvalitetu, da programi koji se nude nisu prilagođeni potrebama tržišta i da generalno obrazovanje na Kosovu ne donosi bolje prospekte za zapošljavanje. 

„Veliki uticaj na odluku mladih na napuste Kosovo ima i nestabilno bezbednosno okruženje, ali i nedostatak prilika za pronalaženje poslova kako zbog nepovoljnih ekomonskih prilika tako i zbog svepristune korupcije, nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Svesni da se do posla dolazi stranačkim vezama, a ne kvalitetom i kompetentnošċu kandidata, mladi ljude priliku za zaposlenje traže na veċim tržištima u Srbiji“, kazao je Marinković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar