U trendu

Mase muslimana spaljivale kuće hrišćana i crkve u Pakistanu zbog navodnog skrnavljenja Kurana

Muslimani su danas besneli po istočnom Pakistanu zbog tvrdnji da je jedan hrišćanin navodno oskrnavio Kuran, pa su mu srušili kuću, zapalili nekoliko crkava i oštetili nekoliko drugih kuća, naveli su policija i građani.

Za sada nije poznato ima li žrtava.

Napadi u Jaranvali, u okrugu Faisalabad u provinciji Pendžab, izbili su pošto su neki tamošnji muslimani žive tvrdili da su videli meštanina, hrišćanina Raju Amira i njegovog prijatelja kako cepaju stranice iz Kurana i bacaju ih, a na drugim stranicama svete islamske knjige ispisuju uvrede.

Šef policije Rizvan Kan je rekao da je to razbesnelo lokalne muslimane: okupila se masa i krenula u napad na više crkava i nekoliko hrišćanskih kuća, u kojima su zapalili šta su našli.

Deo hrišćana je pobegao pomahnitaloj masi.

Policija je na kraju intervenisala pucajući u vazduh i vitlajući pendrecima, a napadače je rasterala tek uz pomoć muslimanskih sveštenika i starešina.

Desetine izgrednika su uhapšene, a vlasti su saopštile da je u toku racija radi nalaženja svih počinilaca.

Šef policije Bilal Mehmud rekao je novinarima da je u toku potraga i za hrišćaninom Amirom, koji se sakrio od prgonitelja, i dodao da će on biti pritvoren bude li utvrđeno da je stvarno oskrnavio Kuran.

Na video snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da nekoliko policajaca  gleda razbijanje i paljenje ne reagujući.

Snimljen je i lovek koji se popeo na krov crkve i oborio čelični krst udarajuči ga čekićem, dok masa kliče.

Halid Muktar, lokalni sveštenik, rekao je da je pobegla većina hrišćana koji tu žive, a da je njegova kuća spaljena.

Mukhtar je rekao da u Jaranvali postoji 17 crkava i veruje da je većina napadnuta, ali vlasti nisu iznele broj.

Delegacija muslimanskih sveštenika stigla je u Jaranvalu iz grada Lahorea da izrazi solidarnost s hrišćanima.

Optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu po čijim zakonima svako ko bude proglašen krivim za uvredu islama ili islamskih verskih ličnosti može biti osuđen na smrt.

Često sama takva optužba može da izazove nerede i podstakne masu na nasilje, linč i ubistva.

Pre 14 godina, masa je spalila 60 kuća i ubila šest hrišćana u okrugu Gojra u Pendžabu, pošto ih je optužila da vređaju islam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar