U trendu

Matić: Mladi da se angažuju u društveno odgovornim projektima koji promovišu humanost i solidarnost

Srpski filantropski forum danas je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, najavio početak kampanje uoči Nacionalnog dana davanja, tokom koje će škole širom Srbije moći da kandiduju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koji su se istakli po svojoj humanosti, empatiji i solidarnosti.

„Želimo da ohrabrimo najmlađe da se angažuju u društveno odgovornim projektima koji promovišu humanost, solidarnost i empatiju“, rekao je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić.

On je dodao da veruje da, pre svega đaci, imaju snagu da stvaraju pozitivne promene u svojim školama i zajednicama.

„Zato želimo da nagradimo i promovišemo njihova izuzetna nastojanja i pokažemo da su baš oni ti koji mogu da vrate dobrotu u naša srca“, istakao je Matić.

Ovogodišnjim Nacionalnim danom davanja zvanično počinje „Godina dobrote“ u kojoj će biti prepoznata, istaknuta i pohvaljena izuzetna dela učenika i učenica koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine.

Državni sekretar Ivica Radović istakao je da je Ministarstvo prosvete sa zadovoljstvom podržalo ovu inicijativu zato što je vrlo važno da se ukaže na pojedince i akcije koje su se istakli po humanosti, negovanju empatije i solidarnosti.

„Verujem da nećete imati lak zadatak, jer se u našim školama redovno organizuju takve aktivnosti i mnogi učenici i škole su pokazali humanost na delu. Danas više nego ikad imamo obavezu i dužnost da sa još većim entuzijazmom razvijamo vrline i vrednosti naših učenika i da ih zajedno podstičemo da budu još bolji ljudi“, naglasio je Radović.

Najuspešnije akcije i ideje biće nagrađene na Nacionalnom danu davanja, koji se obeležava svake godine 9. oktobra.

Rok za prijave ideja i projekata je 20. septembar.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Inspire to Action, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar