U trendu

Matjaž Nemec: Bez slobode medija nema fer izbora

Poslanik Evropskog parlamenta za Demostat o aktuelnoj situaciji u Srbiji

Na ulicama Srbije su građani koji s pravom traže promene od vlasti i teže normalizaciji. Sada je na političkim akterima da ispune te zahteve. I baš zbog toga su Srbiji potrebne potpuno funkcionalne, transparentne i demokratske institucije, zaključuje naš sagovornik

Tema potencijalnih prevremenih izbora (u Srbiji) pitanje je koje se iznova ponavlja u diskusijama u proteklih nekoliko meseci, ali nikakva zvanična odluka o tome nije doneta, koliko ja znam. Komentrisanje na ovu temu u ovom trenutku samo bi poslužilo daljem raspirivanju spekulacija. Ono što bih želeo da naglasim, jeste aktivna uloga koju je odigrao Evropski parlament, u saradnji sa srpskim političkim akterima i relevantnim institucijama, u poboljšanju izbornih uslova tokom prethodnih faza međustranačkog dijaloga, kaže za Demostat Matjaž Nemec, poslanik Evropskog parlamenta iz poslaničke grupe Socijalista i Demokrata (S&D), komentarišući medijske tvrdnje da postoji mogućnost da će Evropski parlament ponovo posredovati u međustranačkom dijalogu u Srbiji o poboljšanju izbornih uslova.

Nemec, koji je i član delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, ocenjuje da je “ovo proaktivno angažovanje vodilo ka određenim poboljšanjima, od kojih je glavno povratak na parlament u Srbiji sa većim pluralizmom nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora”.

– Ipak, mnogi izazovi ostaju nerešeni, naročito kada je reč o slobodi medija, čime bi se i stvorili fer uslovi za izbore, poručuje ovaj evroposlanik.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, uključujući odluku dela opozicije da blokirala Narodnu skupštinu, Matjaž Nemec ukazuje da smo u proteklih nekoliko dana bili svedoci “značajnog povećanja tenzija između vladajuće koalicije i parlamentarne opozicije, čime se dodatno rasplamsala ionako usijana politička klima”.

– U tako već usijanoj političkoj klimi, važno je da se takve eskalacije ne događaju. Nezadovoljstvima se mora pristupiti konstruktivno i ona se moraju rešavati sistematično. Upravo zato se Evropski parlament uključio u proces međustranačkog parlamentarnog dijaloga – u cilju unapređenja funkcionisanja srpskog parlamenta. EP je čvrsto posvećen ovom procesu, ali značajne promene mogu da donesu rezultat jedino ukoliko se sve strane angažuju. Ponavljam da Skupština, kao direktno izabrana institucija, mora biti mesto dijaloga i demokratije, kontatuje Matjaš Nemec.

Nemec navodi da “nepostojanje dijaloga, nespremnost da se saslušaju suprotna mišljenja i netransparentnost, čemu smo svedoci danas, jesu kontraproduktivni i predstavljaju opasnost za stabilnost”.

– Na ulicama Srbije su građani koji s pravom traže promene od vlasti i teže normalizaciji. Sada je na političkim akterima da ispune te zahteve. I baš zbog toga su Srbiji potrebne potpuno funkcionalne, transparentne i demokratske institucije, zaključuje Matjaž Nemec.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar