U trendu

Mediji: Bugarska otvorila vazdušni prostor za avion Lavrova

  Bugarska je otvorila vazdušni prostor za ruskog šefa diplomatije da doleti u Skoplje na ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), preneli su večeras makedonski mediji.

Kako se navodi, to je agenciji TASS potvrdila ambasadorka Ruske Federacije u Sofiji Eleonora Mitrofanova.

„Dobili smo pozitivan odgovor na našu notu o letu Lavrovljevog aviona kroz bugarski vazdušni prostor. Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova nas je zvanično obavestilo da je našem ministru dozvoljeno da leti kroz vazdušni prostor te zemlje“, rekla je Mitrofanova.

Lavrov je prethodno rekao da će Rusija učestvovati na Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, samo ako Bugarska otvori vazdušni prostor za avion ruske delegacije, koa što je to već uradila Severna Makedonija.

Predsedavajući OEBS i  ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je u subotu izjavio je da je potvrđen dolazak državnog sekretara SAD Entonija Blinkena na neformalnu večeri pred Samit ministara OEBS-a, a da to još ne može da kaže za Lavrova.

„Blinken je potvrđen, to mogu sada da kažem. U zavisnosti od njihov agendi svako dolazi u različitom termin u ta tri dana. Na neformalnoj večeri očekujem državnog sekretara Binkena. U kojem delu od tri dana će biti ministar spoljnih poslova Ruske Federacije ne mogu da kažem u ovom momentu“, rekao je Osmani.

Na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, od 29. novembra do 1. decembra,  učestvovaće 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije, a u delegacijama očekuje ukupno oko 1.000 gostiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar