U trendu

Mediji: Rumunija nabavlja nove količine izraelskih protivoklopnih raketa

Ministarstvo odbrane Rumunije potpisalo je sa kompanijom Eurospike iz Nemačke ugovor vredan nešto više od 70 miliona evra koji predviđa isporuku nove količine izraelskih protivoklopnih raketa Spajk LR2 u naredne četiri godine.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o najmodernijoj, petoj generaciji tih raketa koje se nalaze u upotrebi nekoliko desetina zemalja i koje imaju maksimalni domet od 5.500 metara sa zemlje, odnosno 10 kilometara ukoliko se raketa ispaljuje sa helikoptera.

Rumunija već koristi oko 3.000 raketa istog proizvođača, ali prethodnih generacija a za sada nije poznato koliko će novih raketa biti isporučeno.

Pretpostavlja se da Rumuni imaju oko 2.000 raketa u varijanti Spajk LR, koje se ispaljuju sa borbenog vozila pešadije MLI-84M, što je rumunska unapređena verzija sovjetskog vozila BMP-1, i oko 1.000 raketa Spajk-ER, namenjenih za upotrebu sa helikoptera IAR 330, rumunske licencne kopije francuskog helikoptera Puma.

Reč je o sistemu velike upotrebne vrednosti koji raspolaže tandem kumulativnom bojevom glavom, što omogućava uništavanje tenkova i oklopnih vozila sa eksplozivno-reaktivnim oklopom.

Za razliku od ranijih varijanti, raketa Spajk pete generacije radi po principu „ispali i zaboravi“, teška je oko 13 kilograma dok je lanser težak 12 kilograma.

Kao i u slučaju američkog protivoklopnog sistema Dževelin (Javelin FGM-148F), raketa Spajk u završnoj fazi putanje ka cilju doleće pod oštrim uglom, što omogućava dejstvo po gornjim površinama vozila, koja su najčešće slabije oklopljena i samim tim ranjiva a ta karakteristika omogućava i dejstvo po ciljevima koji nisu u direktnom vidnom polju.

Proizvođač tvrdi da raketa ima probojnost i do 700 milimetara oklopa od valjanog homogenog čelika, i 200 milimetara debele prepreke od betona, ali takve tvrdnje treba uzimati sa rezervom jer se iz komercijalnih razloga uvek izražavaju najbolji rezultati postignuti u idealnim uslovima.

Dogovorena nabavka raketa Spajk iz Izraela predstavlja nastavak rumunskog naoružavanja u oblasti protivoklopne borbe.

Krajem prošle godine američki Stejt department odobrio je toj zemlji kupovinu 263 rakete Dževelin i 26 pripadajućih lansera u ugovoru ukupne vrednosti od 80 miliona dolara.

Iste rakete prethodno je nabavila Hrvatska a SAD su pristale da to sredstvo prodaju i Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), iako zvanični Beograd tvrdi da nije predviđeno da KSB raspolaže tom vrstom naoružanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.