U trendu

Mediji: Stigla prva dva helikoptera H225M za oružane snage Mađarske

Prva dva srednja transportna helikoptera H-225M, koje je Mađarska naručila od kompanije Erbas za potrebe svojih oružanih snaga 2018. godine, isporučena su toj zemlji, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, Mađarska je u okviru programa modernizacije svoje vojske naručila ukupno 16 letelica tog tipa.

Time će Budimpešta postojeću flotu transportnih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje postepeno zameniti letelicama zapadne proizvodnje.

Novi helikopteri H-225M raspoređeni su u bazu u Solnoku a biće korišćeni za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje, kao i za specijalne operacije.

Pored nabavke novih helikoptera planirana je i modernizacija prateće infrastrukture, uz izgradnju novog kompleksa hangara.

„Mađarska je izabrala Erbas kao strateškog partnera za modernizaciju helikopterske flote. Osim narudžbine 16 H-225M kupljeno je i 20 lakih višemenskih helikopteri H-145M čija je isporuka započela 2019. godine. Isporučene su sve letelice, a jedna se srušila ovog leta tokom vežbe u Hrvatskoj pri čemu su stradala tri člana posade“, piše u tekstu.

Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. godine kupljena su i dva putnička aviona Erbas A-319.

Portal dodaje da je Budimpešta od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške za PVO na nacionalnom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar