U trendu

Međunarodna konferencija i dodela priznanja povodom 30 godina rada novinske agencije Beta

Novinska agencija Beta obeležiće danas 30 godina rada održavanjem Međunarodne konferencije o izazovima informativnih medija u digitalnom vremenu pod nazivom „Merkur u digitalnom svetu“.

Na konferenciji u beogradskom Medija centru govoriće, između ostalih, generalni direktor agencije Beta Radomir Diklić, izvršna direktorka Zlata Kureš i jedan od osnivača agencije Dušan Reljić, profesorka beogradskog Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević i direktor Centra za istraživanje medija i novinarstva MJRC u Santjagu de Komposteli Marius Dragomir. 

Godišnjica će biti obeležena i 21. dodelom nagrade najuspešnijim autorima na konkursu „Betina fotografija godine“, koja se dodeljuje za najbolju medijsku fotografiju na teritoriji Jugoistočne Evrope.

Biće dodeljena i nagrada za medijsku pismenost „Dragan Janjić“, koja nosi ime osnivača i glavnog i odgovornog urednika Bete koji je preminuo 2020. godine.

Agenciju Beta osnovala je grupa nezavisnih beogradskih novinara Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić i Dušan Reljić. Osnivači su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Djordje Zorkić i Dragan Janjić koji su u medjuvremenu preminuli.

Beta je počela kao regionalni informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, regiona i više svetskih centara.

Novinska agencija Beta danas emituje moderne, multimedijalne informativne sadržaje poštujući zakone, kodekse novinara, profesionalne i etičke standarde.

Beta je 2003. godine pokrenula Radio „Sto plus“ u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka.

Agencija posebnu pažnju posvećuje temama iz oblasti ekologije i razvila je sajt „Zelena Srbija“, a redovno prati i evropske integracione politike kojima se bavi „Dnevni evropski servis“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.