U trendu

Međunarodna zajednica podržava protivljenje Kine učešću Tajvana na Generalnoj skupštini SZO

Ogromna većina zemalja u međunarodnoj zajednici izrazila je protivljenje učešću Tajvana na predstojećoj Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, najvišem telu za donošenje odluka, rekao je kineski predstavnik u sedištu UN u Ženevi, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina je odlučila da ne odobri učešće regiona Tajvana na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, koja će biti održana u Ženevi od 27. maja do 1. juna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Nakon dolaska na vlast 2016. godine, Demokratska progresivna partija (DPP) u regionu Tajvana odbila je da prizna konsenzus iz 1992. i iznela je separatistički stav o „nezavisnosti Tajvana“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Kao rezultat toga, politička osnova za učešće regiona Tajvana na Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije više ne postoji“, navodi se.

Jang Džilun, ministar-savetnik stalne misije Kine pri Kancelariji UN u Ženevi, rekao je na brifingu 25. maja da je velika većina zemalja ponovo potvrdila Kini svoju posvećenost Rezoluciji 2758, koju je usvojila Generalna skupština UN kao i svoju čvrstu podršku principu jedne Kine.

Više od 100 zemalja pisalo je generalnom direktoru SZO ili na drugi način izrazilo svoju podršku stavu Kine, rekao je Jang.

On je kritikovao predlog u vezi sa Tajvanom, koji je izneo mali broj zemalja uoči Generalne skupštine SZO, ocenivši da je taj predlog politička manipulacija.

Vlast DPP-a je podstakla veoma mali broj zemalja da ponovo izađu sa veoma konfrontirajućim predlogom, rekao je Jang.

„Ovo je veoma neprikladno i nerealno. Jedina perspektiva za predlog je da bude odbijen“, zaključio je Jang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.