U trendu

Međunarodni sud pravde odbio zahtev Nikaragve da naredi Nemačkoj da obustavi pomoć Izraelu

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je danas zahtev Nikaragve da naredi Nemačkoj da obustavi vojnu i drugu pomoć Izraelu i da obnovi finansiranje humanitarne agencije UN u Pojasu Gaze.

Najviši sud Ujedinjenih nacija saopštio je da nisu ispunjeni pravni uslovi za donošenje takvog naređenja.

Na ročištima u tom predmetu Nemačka je tvrdila da je izvozila veoma malu količinu oružja u Izrael otkako je ta zemlja započela ofanzivu na Pojas Gaze, posle smrtonosnog napada ekstremista palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Nikaragva, dugogodišnji saveznik Palestinaca, tvrdila je da Nemačka omogućava genocid u Pojasu Gaze slanjem oružja i druge podrške Izraelu.

Izrael, koji nije strana u postupku Nikaragve protiv Nemačke, snažno negira da njegov napad na Pojas Gaze predstavlja čin genocida i insistira da deluje u samoodbrani.

Tužba Nikaragve protiv Nemačke je najnoviji pravni pokušaj neke zemlje sa istorijskim vezama sa Palestincima da zaustavi ofanzivu Izraela.

Krajem prošle godine, Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde optužila Izrael za genocid. Oba procesa su pokrenuta u vreme kada se izraelski saveznici suočavaju sa sve češćim pozivima da prestanu da isporučuju oružje Izraelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.