U trendu

Mekalister: Države Zapadnog Balkana koje stagniraju neće dobiti novac iz novog Fonda EU

Predsednik Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister izjavio je danas da države regiona Zapadni Balkan koje stagniraju sa reformama, ne napreduju na putu ka EU i ne usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU, neće moći da dobiju novac iz novog Fonda za reformu i rast Zapadnog Balkana.

Evropska komisija danas predstavlja članovima Spoljopolitičkog odbora i Odbora za budžet Evropskog parlamenta svoj predlog za Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan, vredan šest milijardi evra.

„EP je više puta naznačio važnost snažnog uslovljavanja svih pretpristupnih fondova koje mora biti pod koherentnom, doslednom i transparentnom kontrolom okvira baziranog na rezultatima. Mora biti jasno da ukoliko države nazaduju, ili stagniraju u fundamentalnim vrednostima i ne usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU, neće moći da dobiju novac iz novog Fonda“, rekao je Mekalister na sednici.

Instrument je centralni deo Plana rasta EU za Zapadni Balkan, čiji je cilj ubrzanje reformi i socijalnog i ekonomskog približavanja regiona Uniji. Novi finansijski instrument predviđa dve milijardi evra bespovratne pomoći i četiri milijardi evra povoljnih kredita u periodu 2024-2027.

Generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman izjavio je na današnjoj sednici da konvergencija Zapadnog Balkana, u smislu BDP po glavi stanovnika izraženog u standardima kupovne moći, ostaje niska i iznosi oko 30 odsto proseka Unije i ne napreduje dovoljno brzo, i stoga je potrebno pomoći reformske procese budućih članica EU.

„Ovo kreira veliki broj problema. Visok procenat odliva intelektualaca iz regiona iz kojih mladi ljudi gledaju da odu da rade u drugim državama je direktna posledica ovoga. Nedostatak ekonomskog rasta otežava da se dese reforme, jer reforme traže redistribuciju. Isto tako jaz koji postoji sa Unijom sprečava da građani osete benefite koji im donosi integracija u jedinstveno tržište“, rekao je on.

Kopman je ponovio da su ciljevi Plana za rast ZB hrabri, prvi je dupliranje obima ekonomija država regiona Zapadni Balkan za deset godina, zbog čega je potrebno da se godišnje desi ekonomski rast od sedam odsto, dok je drugi cilj ubrzavanje evrointegracija, koje će onda ubrzati ekonomski rast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar