U trendu

Miketić: Zaustaviti ekološki kriminal u Bloku 70a

Predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđe Miketić saopštio je da je Javno preduzeće Srbija vode u decembru 2023. godine protivzakonito dalo u zakup vodno zemljište na mestu „šljunkare“ u Bloku 70a i pozvao nadležne da hitno pošalju vodoprivrednu i ekološku inspekciju i zaustave radove u tom području.

Tvrdi da je ova dozvola nelegalna jer je u pitanju zaštićeno stanište ugrožene ptice ‘mali vranac’, a firma Omega beton koja je dobila ovu parcelu obale u zakup je u vlasnitšvu firme „Milenijum tim“.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine je 2022. godine pokrenulo postupak za zaštitu jedinog zimovališta retke i ugrožene vrste ptice mali vranac (Microcarbo pygmaeus) u Beogradu, a zbog svog značaja, predmetno područje spada u prioritete zaštite prirodnih vrednosti na području Evrope. Odluka o proglašenju zaštite ovog područja je objavljena u službenom listu Beograda br 109/2022 čime se zabranjuje sve radnje i aktivnosti koje ugrožavaju primarne vrednosti zaštićenog područja“, naveo je Miketić.

Dodao je da se protivno zakonu, ovde vrši dopremanje, skladištenje i pretovar peska i šljunka, a proteklih nedelja desetine pa i stotine kamiona svakodnevno sa ove „nelegalne šljunkare“ odvoze sirovine u Surčin za pripremne radove na EXPO-u i druge lokacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar