U trendu

Milanović ocenio neprihvatljivom izjavu ambasade SAD u Sarajevu o izmenama izbornog zakona

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas neprihvatljivom izjavu američke ambasade u Sarajevu kojom se izmene izbornog zakona BiH vezuju uz promene Ustava te države i naglasio da odluku o izmenama mogu doneti samo legitimni predstavnici vlasti u BiH.

„Izjave, poput one iz Ambasade SAD u Sarajevu, koje izmene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmene Ustava BiH, Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rešenja koje bi hrvatskom narodu obezbedilo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u telima vlasti BiH“, neveo je Milanović u izjavi koju je u saopštenju prenela njegova pres služba.

On je istakao da o tim izmenama treba da odlučuju „legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH jer samo dogovor tri konstitutivna naroda može da obezbedi stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Hrvatska godinama zagovara i podržava“.

Milanović je pozvao izabrane predstavnike državne vlasti u BiH da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmenama Izbornog zakona BiH.

„Imajući u vidu ustavnu obavezu Republike Hrvatske da brine o položaju i pravima hrvatskog naroda u BiH i vodeći računa o strateškim i nacionalnim interesima Hrvatske koji se mogu zaštititi jedino ako će BiH biti stabilna, funkcionalna i demokratska država tri ravnopravna konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, predsednik Zoran Milanović pozdravlja napore koje preduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmena Izbornog zakona BiH“, navodi se u saopštenju.

Uz to se ističe da je dogovor o izmenama, koji je „na dobrom putu da bude postignut“ posle nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini ispravan put i jedini način da se stabilizuje politička situacija u BiH.

Tim predlogom se, kako smatra predsednik Hrvatske, garantuje hrvatskom narodu u BiH „pravo biranja svog predstavnika u Predsedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom telu BiH“.

„Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsedništvu BiH, izmena Izbornog zakona je prioritet koji predsednik Milanović smatra važnim korakom prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU“, naglašeno je u saopštenju iz kabineta predsednika.

Takođe je ocenjeno da sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, nisu doprinele stabilizaciji i boljem funkcionisanju BiH, već su dodatno „pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor“.

Hrvatska ne priznaje legitimitet člana Predsedništva BiH Željka Komšića, jer smatra da je on izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar