U trendu

Milivojević (DS): Priča o mandatima je lažna dilema, naš zahtev je da se izbori ponište

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) i kandidat za poslanika liste „Srbija protiv nasilja“ Srđan Milivojević izjavio je večeras da je priča o odbijanju mandata predstavnika te liste „lažna dilema“ i dodao da „nema potrebe raspravljati šta sa mandatima na lažnim izborima“.

„Naš zahtev je da se izbori ponište i kada se to desi, priča o mandatima pada u vodu. S druge strane, ako se izbori ne ponište, ne postoji zakonska mogućnost da kažete kako mandat želite ili ne želite“, rekao je Milivojević za televiziju N1.

Naveo je da su predstavnici te liste danom kandidovanja potpisali pisanu izjavu kojom prihvataju mandate, nakon čega im se oni automatski dodeljuju.

„Vi ste narodni poslanik dok ne podnesete ostavku. Takođe, ne postoji zakonski mehanizam po kome 250 narodnih poslanika moglo da u jednom danu podnese ostavku. U državi razorenih instutucija, veoma je teško podneti ostavku“, kazao je on.

On je naveo primer ostavke Gordane Matković iz 2022. godine, čiji je postupak ostavke trajao tri meseca i dodao da u jednom danu 65 poslanika, koliko je dobila ta lista, može podneti ostavku.

U jednom danu 65 poslanika može podneti ostavku, objasnio je.

„Dolazi drugih 65 poslanika nekog drugog datuma, pa bi se opet čekalo da se njihove ostavke verifikuju i taj bi proces davanja ostavki 250 poslanika trajao godinu dana. Ali to je deplasirana tema – mi zahtevamo poništavanje izbora, ne da režim uhvaćen u krađi raspravlja o našim mandatima, već da se raspravlja o njihovoj odgovornosti“, kazao je Milivojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar